open-navfaktor-logo
search
Pričali o svemu
Članovi Vlade KS sat i po izlagali šta su radili, Krivić izbjegao odgovor o v. d. ministra zdravstva
Ova Vlada Kantona Sarajevo radi u najtežem periodu od osnivanja Kantona, vanredna situacija i teški uvjeti u kojima Vlada radi još uvijek traju, kazao je na današnjoj press konferenciji ministar obrazovanja KS i vršilac dužnosti premijera Anis Krivić.
02.11.2020. u 14:07
get url
text

Krivić kao i drugi ministri u Vladi KS predstavili su realizirane projekte i naveli su koji su to planovi koji se tek trebaju realizirati. Konferencija za medije, online, više je bila uvertira pred sutrašnju sjednicu Skupštine KS na kojoj će se odrediti datum za smjenu Vlade KS. 

- Ministar privrede Draško Jeličić i premijer Mario Nenadić nisu sa nama, ali sa premijerom se čujemo, on je dobro, a ministar Draško je na bolničkom liječenju. Svi smo svjesni kompleksnosti situacije, a posebno kada je u pitanju Ministarstvo zdravstva – kazao je Krivić.

Istakao je kako je u toku zasjedanje Kriznog štaba KS gdje će se dati konkretni prijedlozi za Vladu KS a nakon čega će zasjedati Vlada kako bi razradili prijedloge Kriznog štaba i struke a vezano za aktuelnu situaciju sa koronavirusom.

- Vjerujem da ćemo sa tim zaključcima riješiti veći broj pitanja iz oblasti zdravstva koja se javljaju u ovom periodu. Vlada je prevazišla sve glavne prepreke u funkcionisanju kada je u pitanju zdravstvo. Uspjeli smo da sistem funkcioniše i ne može da zavisi od jedne osobe – kazao je Krivić.

Krivić je zatim predstavio projekte koje je realiziralo Ministarstvo obrazovanja na čijem je čelu. Istakao je kako u ovom ministarstvu nedostaje uposlenika te da i pokapacitirani nastoje izvršavati svoje poslove.

Ukazao je Krivić i na izazove u odvijanju online nastave, te o online upisu na fakultete Univerziteta u Sarajevu.

Jasmin Halebić, ministar finansija KS je ponovio kako je stanje izuzetno teško i izazovno, a da nastoje da očuvaju stabilno stanje u finansijskom resoru. Istakao je kako se bilježi pad prihoda od oko 70 do 80 miliona.

- Ušteđeno je oko 25 miliona maraka, smanjenjem putnih troškova, smanjenjem nabavke materijala i drugih sredstava bez kojih Kanton može da funkcioniše normalno. Otvoren je i donatorski račun koji je izazvao podršku i kontroverze, do sada je prikupljeno 400 hiljada maraka i usmjeravamo taj novac u adaptaciju prostora gdje će biti smješten izolatorij – kazao je između ostalog Halebić.

Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova KS, je kazao kako su policijski službenici izvršili 71.606 obilazaka osoba u samoizolaciji od početka pandemije koronavirusa.

Istakao je Jusko i da policiji nedostaje 330 policajaca, te da je veliki broj uposlenika također zaražen koronavirusom ili u izolaciji.

- Zahvaljujem se građanima koji se ponašaju disciplinovano i postupaju po preporukama Kriznog štaba KS. Upozoravamo one koji ne postupaju po mjerama. Životi naših građana za nas su na prvom mjestu. Molim vas nemojte nas tjerati da djelujemo represivno. Dok sad fovorimo neki naši sugrađani sada se bore za život – kazao je Jusko.

Iako je bilo omogućeno novinarima da postavljaju pitanja, odnosno da ih proslijede e-mailom, na pitanje Faktora zašto je za vršioca dužnosti ministra zdravstva imenovana ministrica u ostavci Jasna Agić, te da li je v.d. premijera Anis Krivić o toj odluci konsultovao ostale članove Vlade KS, nije bilo odgovora.

Naime, Mario Nenadić (SBB) za vršioca dužnosti premijera imenovao je Krivića (SBB), a potom je Krivić za vršioca dužnosti ministra zdravstva imenovao ministricu rada i socijalne politike, izbjeglica i raseljenih Jasnu Agić (SBB). Zahvaljujući ponajviše SBB-u, Kanton Sarajevo trenutno nema ministra zdravstva, jer su iz te stranke opstruirali imenovanje ministra u dva navrata. Ministar zdravstva, a nakon ostavke Rusmira Mesihovića, trebao je biti iz Demokratse fronte. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.