open-navfaktor-logo
search
Godišnjica sporazuma
Clinton: Intervencija NATO-a i Dayton su dio najvažnijih postignuća mog mandata
U sarajevskoj Vijećnici sinoć je upriličena svečana ceremonija u povodu 25. godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. 
13.12.2020. u 11:03
get url
text

Video porukom se obratio i tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američki Država Bill Clinton. 

- Uvijek ću vjerovati da ono što smo postigli kampanjom NATO-a i poslije, u teškim pregovorima u Daytonu, predstavlja dio najvažnijih postignuća mog predsjedničkog mandata - rekao je, između ostalog.

Dodao je da još uvijek žali što "nam je trebalo toliko vremena da ujedinimo sve prijatelje Bosne kako bi se spriječilo ubijanje i što je trebao da se desi užasni genocid u Srebrenici kako bismo potakli sve članice NATO-a na djelovanje".

Nakon 25 godina, više sam zahvalan što se održao mir koji smo dogovorili u Daytonu, kazao je Clinton.

- Svi znamo da još mnogo toga treba uraditi. Poznate su nam duboke unutrašnje tenzije, koje i dalje traju. Znamo da još uvijek ima premalo ekonomskih mogućnosti, posebno za mlade ljude. Znamo da se u posljednjoj deceniji stalno vraćao tvrdokorni nacionalizam, nepoštivanje vladavine prava, opasna retorika među političarima koji raspiruju stare tenzije da bi ubrali kratkoročne političke poene. Znamo i da prečesto sastavni dijelovi federalnog sistema postaju izgovor i sredstvo da se ništa ne bi uradilo u mnogim oblastima - kazao je bivši predsjednik SAD-a. 

Pomirenje nije završen proces već nešto što iznova morate započinjati, dan za danom, godinu za godinom, poručio je. 

- Kao što je predsjednik Izetbegović (Alija, op. a.) jednom rekao: "I najnesavršeniji mir je bolji od nastavka rata". Bio je u pravu i tada i danas. Stoga, na ovu godišnjicu, zapamtite da Bosna i Hercegovina ima mnogo prijatelja širom svijeta, da vaša zemlja ima mnogo prijatelja posebno u SAD-u, te da svi snažno navijamo za vas da riješite izazove i iskoristite sadašnje šanse. Želimo da uspijete i bit ćemo uz vas dok god i dalje naporno radite na tome da sukobe iz prošlosti ostavite iza sebe, uz sve jaču opredijeljenost za inkluziju, saradnju pri donošenju odluka, prava pojedinaca i manjina te vladavinu prava. Ove stvari će pomoći da se prevlada politički zastoj i otvore mnoge nove mogućnosti, uključujući u konačnici i vaše mjesto u NATO-u, evropskoj i široj međunarodnoj zajednici, te privlačenje više investicija i šansi - poručio je, između ostalog, Clinton.

Cijelo njegovo obraćenje možete pogledati u videu ispod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.