open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Čolak: Članovi CIK-a izabrani nezakonito, sve njihove odluke upitne
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZBiH) izjavio je danas da su članovi Centralne izborne komisije BiH (CIK) izabrani na nezakonit način i da se, s obzirom na to, u pitanje dovede sve njihove odluke, pa i ona o prolongiranju izbora.
27.05.2020. u 15:02
get url
text

Čolak je naglasio da nisu samo nelegalni, nego su i nelegitmni.

- Kad to kažem, isključivo mislim na naše pozitivno zakonodavstvo, na Izborni zakon, ali jednako tako i na Ustav BiH. Tu je povrijeđeno niz zakonskih propisa. Šta je sa onim koji su se prijavili ili su se htjeli prijaviti na raspisane izbore, gdje je njihovo pravo? Jesu li oni diskriminisani ili nisu? - upitao je Čolak.

Naveo je da po Izbornom zakonu uopće nije moguće pomjerati izbore koji nisu niti održani, te da je moguće jedino pomjeriti za neki drugi dan, najmanje za sedam dana, a najviše za 30 dana, izbore koji se nisu održali na jednom biračkom mjestu ili izbornoj jedinici.

- Tu se misli na izbore koji su provedeni. Ne postoji odredba u Izbornom zakonu koja daje mogućnost da se izbori na bilo koji način pomjeraju. Nažalost, svjedoci smo da je to Centralna izborna komisija napravila - kazao je Čolak.

U izjavi za novinare Čolak je prokomentirao da je žalosno da na računu Centralne banke BiH "leži" 330 miliona eura koje je doznačio Međunarodni monetarni fond (MMF), a da se BiH bori sa ekonomskim teškoćama uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

- Postoji veoma precizan sporazum o raspodjeli tog novca i sad se to dovodi u pitanje. Znamo ko to radi, ali ja ne mogu proniknuti zašto se to radi. Suludo je tvrditi da su sad problem kantoni, kao da oni već nisu u ustavno-pravnom sistemu BiH - dodao je Čolak.

Nakon današnje sjednice Ustavnopravno komisije Doma naroda PSBiH Bariša Čolak, koji je predsjedavajući te komisije, kazao je da su radili kao inače po postojećim procedurama i u skladu sa Poslovnikom o radu.

- Dok taj poslovnik ne izmijenimo nemamo drugog način bez obzira na određene primjedbe koje su se čule od članova Komisije. Bilo je prijedloga da se određene stvari mijenjaju i ja vjerujem da se u tom smislu neće ostati samo na inicijativi i da će se stvari početi mijenjati – naveo je Čolak.

S druge strane, prema njegovim riječima, bilo bi jako dobro kada bi instutucije koje trebaju dostaviti svoja mišljenja, uradile to na vrijeme jer bi na taj način bilo manje kašnjenja i brže bi se donosili zakoni.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.