open-navfaktor-logo
search
Kako će glasati HDZ
Čolak: Sutra ujutro ćemo se dogovoriti u vezi s budžetom
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) danas u Sarajevu je izjavio novinarima da će se članovi Kluba hrvatskog naroda najkasnije sutra ujutro dogovoriti o tome kako će se izjašnjavati o prijedlogu budžeta institucija BiH za 2020. godinu.
20.07.2020. u 15:50
get url
text

- Vidjet ćemo što će odlučiti Dom, kako će se budžet razmatrati, hoće li to ići po skraćenom postupku, hoće li ići po redovnom postupku. U svakom slučaju, mislim da postoji mogućnost, ako budu i dvije sjednice, da mi sutra okončamo rad po budžetu institucija BiH - kazao je Čolak.

Smatra da prije svega "treba osigurati mogućnost Domu naroda istu kao i Zastupničkom domu".

- Ukoliko to bude osigurano, onda mislim da postoje šanse da se on i podrži. Ukoliko to ne bude moguće, opet ovisi kako će se Dom izjasniti, u kojoj formi, odnosno hoće li to ići u skraćenom ili redovnom postupku ili će se insistirati da se ide možda u hitnom postupku - kazao je Čolak.

Napomenuo je kako misli da ne bi bilo dobro da se ide u histnom postupku "jer bi time bila narušena i ravnopravnost oba doma“.

- Mislim da, što se tiče vremenskog roka, to ne remeti uopće tu situaciju jer se mogu u toku jednoga dana praktično dvije sjednice održati, tako da to nije nikakav problem - smatra Čolak.

Upitan da komentira izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da je vrijeme da na čelu Uprave za indirektno oporezivanje bude neko iz srpskog naroda, Čolak je odgovorio da nema potrebe komentirati tu izjavu.

- Mi smo u ovoj našoj državi naučili već jako dugo da se dogovaraju te pozicije svaki puta i ukoliko se ne uspije dogovoriti, onda se zadržavaju pozicije koje su već ranije dogovorene. Naravno da, ukoliko se tako nešto dogovori, da je sve moguće. Ali znate da je i u nekim drugim institucijama također od početka do danas bio kadar iz istog naroda, nije to nikakva tajna. Imate OSA-u, SIPA-u… - naveo je Čolak.

Ali u svakom slučaju, dodao je on, možda bi bilo dobro da se te institucije mijenjaju, "da to bude ne uvijek iz istog naroda, međutim to treba u startu dogovoriti, ne može se to dogovoriti negdje na pola, kad već izvršite imenovanja, onda je jako teško".

- Ali u svakom slučaju o tome će svoju riječ dati oni koji se inače dogovaraju o pozicijama u bitnim institucijama na nivou BiH - naveo je Čolak.

On misli da je dobro da se krenulo u tom pravcu i očekuje da će se dogovori i dalje nastaviti.

Čolak je u vezi s imenovanjem Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH rekao da u Domu naroda ne odlučuju o tome, nego da se odlučuje u Zastupničkom domu, ali da nije nikakva tajna da su HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor već davno zauzeli stajalište, te da nisu za to da podrže Cikotića iz razloga koje su ranije naveli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.