open-navfaktor-logo
search
Ministrica nakon protesta
Čolić: Vlada TK ispunila obavezu, zdravstvene ustanove vjerovatno nisu u mogućnosti da isplate pomoć
Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić oglasila se danas nakon protesta zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, koji traže isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 KM. Komentirala je i najavu generalnog štrajka u zdravstvenim ustanovama na području TK, rekavši da za to ne postoji pravni osnov.
14.12.2022. u 15:43
get url
text

- Sindikat je početkom oktobra tražio da tri miliona KM budu usmjerena u povećanje satnice, a zatim su izašli su s prijedlogom da ta sredstva budu upotrijebljena za jednokratnu pomoć u iznosu od 570 KM za 5.270 zaposlenika u javnom zdravstvu TK. Sredstva su odmah oslobođena, uputili smo dopis Zavodu zdravstvenog osiguranja ZZO TK, koji nije odjednom isplatio ta sredstva ustanovama, nego u tri tranše od kojih je posljednja bila polovinom ili krajem novembra - pojašnjava ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

VEZANI TEKST - Više od 1.000 zdravstvenih radnika na protestu u Tuzli, traže isplatu 1.080 KM i najavljuju generalni štrajk

Ona dodaje da Uredba Vlade BiH o isplati jednokratne pomoći podrazumijeva da jednokratnu pomoć isplaćuju poslodavci ukoliko su u mogućnosti.

- Ministarstvio, niti ZZO TK, nisu poslodavci. Mi smo ispoštovali svoj dio prebacivanjem sredstava, a poslodavci vjerovatno nisu u mogućnosti da isplate tu pomoć, jer većina zdravstvenih ustanova u TK posluju u gubitku. Mi ne možemo narediti isplatu svim zdravstvenim ustanovama, jer smo stopostotni osnivači samo Opće bolnice Gračanica i dijelom Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla - navodi Čolić.

Kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu TK ističe 31. decembra, a prema riječima Čolić, sindikati koji predstavljaju ove radnike preuzeli su obavezu da pokrenu pregovore.

- Mi još nismo dobili zahtjev za pregovore, a kada je u pitanju zakazivanje generalnog štrajka, u našem Kolektivnom ugovoru piše da ukoliko se poštuju sve stavke, ukoliko se plaća i sve ostalo isplaćuje, a da nije drugačije dogovoreno s poslodavcima, onda nema pravnog osnova za štrajk - zaključila je ministrica Čolić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.