open-navfaktor-logo
search
Žestok okršaj
Čolo: Marina, šta vam sada fali u BiH? Pendeš: Nemojte da se ponavlja scenarij bivše Jugoslavije
Alma Čolo, zastupnica SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, i Marina Pendeš, delegatkinja HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta BiH, u emisiji Plenum FTV-a govorile su o tome zašto su za opstojnost multietničke i jedinstvene Bosne i Hercegovine od presudnog značaja Izborni zakon i izmjena Ustava, prijeti li nam mostarizacija Federacije, šta će donijeti vanredni sabor HNS-a, kako relaksirati odnose SDA i HDZ-a, te osigurati funkcionalne institucije. 
15.02.2022. u 14:27
get url
text

- Mi ćemo izabrati hrvatskog člana Predsjedništva BiH, on će biti legalan i legitiman, na ovaj ili onaj način. HDZ nema maksimalističke zahtjeve. HDZ je unio Herceg-Bosnu u Dejtonski sporazum, HDZ je bio žrtva visokih predstavnika. Više mi ne možemo. Ovo što sada tražimo je minimum svih minimuma - rekla je Pendeš.  

- Iz presuda Evropskog suda za ljudska prava ne proizilazi da se ukinu konstitutivni narodi, već samo da nemaju više prava nego što imaju u odnosu na druge u ovoj državi - rekla je Čolo. 

Pendeš je replicirala kazavši da bilo koji prijedlog HDZ-a uvažava presude iz Strazbura. 

- Ako vam se želi kandidavati Srbin iz Federacije BiH, hoćete li ga podvesti, Marina, pod vašeg člana Predsjedništva? Morate Srbima iz Federacije BiH omogućiti da se kandidiraju - pojasnila joj je Čolo, osvrćući se na presudu "Svetozar Pudarić". 

- Kako ćemo Srbina iz Federacije BiH podvesti pod bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsjedništva? - pitala je Čolo. 

Pendeš je kazala da je Venecijanska komisija rekla da je prijedlog HDZ-a otklonio diskriminarajuće odredbe. 

- Smatram da Bošnjaci kao najmnogobrojniji narod u BiH trebaju imati širinu shvatanja šta je bitno za svaki od konstitutivnih naroda. Nemojte da se ponavlja scenarij bivše Jugoslavije. Srbi su u bivšoj Jugoslaviji mislili da su oni glavni zato što ih je bilo najviše. Nemojte to. Ovo je moja domovina i imam prava i imam obavezu, ukoliko me neko izabere, da mi legitimitet i legalitet da zastupam prava tih ljudi i vrijednosti koje čine Hrvata Hrvatom. A to su i religija i jezik i običaji i prostor, naravno, ne uzimajući prava drugome jer BiH je jedinstvo različitosti. EU je jedinstvo različitosti - kazala je Pendeš. 

Čolo je iznijela stav kako riješiiti izbornu reformu: 

- Ovo je najlakše ostvariti posrednim izborom u Domu naroda na nivou države - da se tri člana Predsjedništva biraju u klubovima naroda na državnom nivou. I to je moguće i to je najbezbolnije rješenje. Ukoliko idete na direktne izbore koji su tajni, ne možete vi biračima zabraniti da glasaju za koga hoće. Ne možete reći nekom Bošnjaku: Ti ne smiješ glasati za Željka Komšića! To nije u skladu s demokratskim principima.

- Šta vam sada fali, Marina, u Bosni i Hercegovini? - pitala je Čolo u jednom trenutku Pendeš. 

O presudi "Ljubić" Čolo je rekla da se odnosi na Parlament FBiH, te da nema razloga da se na državnom nivou oko toga raspravlja, a Pendeš je bila uporna da se to treba uraditi u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.