open-navfaktor-logo
search
Interresorna radna grupa
Čolo: Na idućoj sjednici očekujem razmatranje prvih poglavlja Izbornog zakona
Alma Čolo (SDA), predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, izjavila je danas nakon sjednice ovog tijela da očekuje da će na narednoj sjednici biti razmatrana prva poglavlja Izbornog zakona BiH.
26.05.2021. u 15:35
get url
text

- Usvojili smo Poslovnik o radu Interresorne radne grupe i na narednoj sjednici očekujem da ćemo krenuti od poglavlja jedan i dva Izbornog zakona, krenuti redom po članovima i uvažavajući sve preporuke nadležnih institucija, OSCE-a, nevladine organizacije "Pod lupom" i svih onih koji su davali preporuke - izjavila je Čolo.

VEZANI TEKST - Našli "prihvatljivo rješenje": Kako će odlučivati Interresorna radna grupa za izmjenu Izbornog zakona

Te preporuke se, kako je dodala, odnose na integritet izbornog procesa, regularnost i sve ono što je potrebno uraditi, a tiče se i međunarodnih obaveza BiH, provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH i ostalog.

- Predstavnici Centralne izborne komisije trebali su biti uključeni u ovaj proces jer oni po Izbornom zakonu mogu inicirati izmjene Izbornog zakona i uvijek su to do sada radili. Sada imamo izričita protivljenja tome. Insistirat ćemo na tome, hoćemo li uspjeti, vidjet će se u daljnjem radu - dodala je Čolo.

Kada je u pitanju Poslovnik o radu, o kojem je bilo sporenja, dogovoreno je da Interresorna radna grupa, u pravilu, odlučuje konsenzusom.

- U slučaju da se konsenzus ne postigne, Interresorna radna grupa, prema Poslovniku, odluke donosi dvotrećinskom većinom od ukupnog broja prisutnih članova koja mora sadržavati najmanje po dva glasa iz svakog od konstitutivnih naroda, od kojih oba ne mogu biti iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH). Odredbe usvojenog Poslovnika preciziraju da kvorum za rad Interresorne radne grupe čini 10 članova, od kojih su obavezno zastupljeni članovi PSBiH iz oba doma i Vijeća ministara BiH, te najmanje po dva člana iz svakog konstitutivnog naroda, od kojih oba ne mogu biti iz Zastupničkog doma PSBiH - saopćeno je nakon sjednice Interresorne radne grupe.

Članovima se danas obratio politički savjetnik u Misiji OSCE-a u BiH Ahmed Rifatbegović, koji je podsjetio na preporuke iz tri posljednja izvještaja OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i naglasio spremnost Misije OSCE-a u BiH da radu Interresorne radne grupe pruži tehničku, stručnu i logističku podršku.

Članovi Interresorne radne grupe saslušali su i obraćanje direktora projekta Koalicije "Pod lupom" Darija Jovanovića, koji je govorio o značaju saradnje sa nevladinim sektorom, te istakao 11 prioriteta koje ta koalicija smatra ključnim za unapređenje izbornog procesa u cjelini.

Interresorna radna grupa treba ponuditi izmjene i dopune zakona koje će predložiti Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na usvajanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.