open-navfaktor-logo
search
Članica Predsjedništva SDA
Čolo uputila otvoreno pismo Schmidtu: Ne mogu Vam oprostiti...
Alma Čolo, članica Predsjedništva SDA objavila je na društvenim mrežama otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu.
15.12.2022. u 22:21
get url
text

VEZANI TEKST - Čolo: Schmidt je tražio da se SDA povuče, nećemo u opoziciju zbog volje malih političkih stranaka

Čolo je poručila da "neki funkcioneri u BiH su često pisali otvorena pisma", te se i ona odlučila da napiše jedno. Njeno pismo prenosimo u cijelosti. 

Pismo Visokom predstavniku u BiH

Oprostite visoki predstavniče u BiH što sam u jutarnjem programu BHRT 15.12.2022. godine izjavila da ste na razgovoru sa delegacijom SDA prije nekoliko dana izjavili da se trebamo povući iz vlasti i da pustimo nove-stare snage da formiraju vlast na federalnom i državnom nivou. U daljem razgovoru sa voditeljem Zvonkom Komšićem sam rekla da to niste tako direktno izjavili, ali da ste tražili od nas da ne blokiramo uspostavu vlasti što sam ja shvatila na način da SDA treba stajati po strani i gledati kako se formira vlast u BiH bez nas, iako smo politička partija koja je dobila najveći broj glasova na državnom i federalnom nivou i na nivou većeg broja kantona u Federaciji. Nadam se da ćete mi oprostiti na iznošenju mog subjektivnog dojma koji istovremeno nije dojam drugih članova SDA delegacije. Vi to stvarno niste direktno izrekli.

Ali visoki predstavniče ja Vama ne mogu oprostiti nametnute Amandmane na Ustav Federacije u dijelu koji se odnosi na Dom naroda Federacije BiH i nikada Vam neću oprostiti način izbora delegata u ovaj dom koji se vrši u skladu sa Uputstvom CIK-a koje je doneseno u direktnoj koordinaciji sa Vašim Uredom.

Naime, kako je moguće da se iz HNK imenuje 5 Hrvata i 1 Bošnjak, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine kojeg ste inaugurirali iako nije proveden Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, u HNK živi 118.297 Hrvata i 92.005 Bošnjaka. Iz SBK se imenuju 4 Hrvata i 2 Bošnjaka iako u ovom kantonu živi 97.629 Hrvata i 146.652 Bošnjaka.

Prema Ustavu Federacije delegate Doma naroda biraju kantonalne skupštine proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva. Ovdje se misli na nacionalnu strukturu stanovništva u odgovarajućem kantonu, a ne generalno na nivou Federacije.

Šta je ratio legis ovakvih odredaba u nametnutim amandmanima i da li za ovu etničku disktriminaciju postoji legitiman cilj i objektivno i razumno opravdanje?
Smatram da ste na ovaj način omogućili dominaciju političke partije HDZ u Klubu Hrvata federalnog Doma naroda u kojem se predlaže rukovodstvo Federacije koje nakon svog izbora imenuje Vladu Federacije. U ovom domu se biraju hrvatski delegati u državni Dom naroda koji je gornji dom državnog parlamenta. Nimalo bezazleno ste pogodovali jednoj političkoj partiji da ima ključeve Federacije i države Bosne i Hercegovine. I zato ja Vama kao rođena Bosanka i Hercegovka i Bošnjakinja ne mogu oprostiti - napisala je Čolo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.