open-navfaktor-logo
search
Okončana saga
Čolpa izgubio spor: Fazlagić u skladu sa zakonom izabran za predsjednika Građanskog saveza
Kantonalni sud u Sarajevu odbio je žalbu Nihada Čolpe, te je potvrdio prvostepeno rješenje Općinskog suda u Sarajevu kojim je utvrđeno da je Muhamed Fazlagić u skladu sa zakonom izabran za predsjednik Građanskog saveza.
28.12.2022. u 19:05
get url
text

Tako je saga oko imenovanja predsjednika Građanskog saveza formalno-pravno okončana. 

U ljeto 2020. godine izbio je sukob u Građanskom savezu. Tada je na čelo stranke došao Fazlagić. Na vanrednom kongresu 28. jula 2020. godine Muhamed Fazlagić je jednoglasno izabran za novog predsjednika Građanskog saveza. Kongres je ocijenio da je odluka GS-a da 2018. na izbore izađe u koaliciji s DF-om bila odgovorna prema Bosni i Hercegovini jer je to doprinijelo pobjedi Željka Komšića nad Draganom Čovićem.

Organi GS-a su jednoglasno donijeli odluku da na predstojeće lokalne izbore (2020) ponovo izađu u koaliciji s DF-om. Tada je saopćeno iz GS-a "da je zbog grubog kršenja odredbi statuta i nanošenja štete Građanskom savezu, iz članstva izbrisan bivši predsjednik Nihad Čolpa kojem je dvogodišnji mandat već bio istekao 9. septembra 2019. godine, dakle dvije godine od održavanja prvog kongresa GS-a".

Dotadašnji predsjednik stranke Nihad Čolpa izrevoltiran događanjima na vanrednom kongresu prozivao je Demokratsku frontu i Željka Komšića, optužujući ih za lažiranje kongresa, a kolege u Građanskom savezu da su izvele puč u stranci. 

Oglasio se i GS.

- Prvostepeno rješenje Općinskog suda u Sarajevu 22.07.2020. godine glasi: " Lice ovlašteno za zastupanje i predstavljanje Političke stranke Građanski savez je Muhamed Fazlagić" Protiv navedenog rješenja Nihad Čolpa je uputio žalbu Općinskom sudu zbog povrede parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i primjene materijalnog prava.

Nakon ispitanog pobijanog rješenja u granicama žalbenih razloga, sud je odlučio:" Žalba nije osnovana". Od trenutka kada je Nihad Čolpa prestao obnašati funkciju predsjednika Građanskog saveza javno mnijenje je svakodnevno bilo bombardovano neistinitim tvrdnjama, optužbama na račun novoimenovanog predsjednika stranke Muhameda Fazlagića Imamo potrebu da kažemo: " Sud je potvrdio sve ono što je Građanski savez na čelu sa Muhamedom Fazlagićem govorio.

Pravda je spora, ali dostižna." Pozivamo sve medije koji su objavljivali laži i klevete protiv čelnika Građanskog saveza da objave pravosnažnu presudu - saopćeno je iz GS-a.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.