open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Čomor: Inspekcija će morati objavljivati spiskove kompanija koje petljaju s cijenama hrane i goriva
Federalna uprava za inspekcijske poslove obavezna je prema zaključku koji je usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a na prijedlog SDP, objavljivati sedmično imena privrednih subjekata koji se ne pridržavaju odluka Vlade Federacije BiH o propisanim maržama za osnovne životne namirnice i naftne derivate. Naloženo je da se javno objavljuje i visina propisanih novčanih kazni i drugih sankcija.
10.03.2022. u 18:29
get url
text

Ovaj zaključak usvojen je na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH, a među prvima koji je tražio javno objavljivanje spiska privrednih subjekata koji su kršili mjere Federalne vlade bio je zastupnik Eldar Čomor (SDA).

VEZANI TEKST - Zastupnici o poskupljenju hrane i goriva: Objaviti spisak onih koji petljaju i mešetare

- Suočavamo se sa zloupotrebama kod formiranja cijena, posebno osnovnih životnih namirnica kao i nafte i naftnih derivata. Formiranje liste srama, odnosno, javno objavljivanje subjekata koji ne poštuju odluke o formiranju cijena je jedna od najboljih mjera za suzbijanje zloupotreba, mešetarenja, petljanja i tako dalje.

Pokrećem inicijativu prema Vladi FBiH da se osiguraju uvjeti da se u narednom periodu javno objavljuje lista subjekata koji su dio ovih sramnih podataka o zloupotrebama. Očito je da novčane kazne nisu dovoljne da se bezobrazni i bahati kazne - kazao je jučer na sjednici Čomor.

Eldar Čomor

U današnjem razgovoru nam je rekao kako je najvažnije da je Zastupnički dom usvojio zaključak.

- Slušajući rezultate rada Federalne uprave za inspekcijske poslove od prije nekoliko dana, zaparao mi je uši postotak privrednih subjekata koji je kršio mjere Vlade FBiH, njih 26 posto kod cijena hrane, i čak 50 posto kod naftnih derivata su činili malverzacije.

A kazne koje su navedene su po meni sramotne, jedna od narednih faza je povećanje kazne za one koji čine malverzacije. Recimo, za neke je kazna 1.500 KM, a ako je plati u roku od sedam dana platit će 750 KM, a Bog zna koliko je on zaradio na petljavinama i malverzacijama. Sada je obaveza inspekcije da provede zaključak koji smo donijeli - kazao nam je Čomor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.