open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Čomor: Nastavak sjednice kad pritisak javnosti prođe, "Trojka" će HDZ-u isporuči sudiju Ustavnog suda BiH na 20 godina
Nastavak sjednice Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH još nije poznat, a koju je naprasno, bez objašnjenja, prekinuo predsjedavajući Mladen Bošković (HDZ) 14. marta.
26.03.2023. u 13:29
get url
text

Na sjednici su članovi Komisije trebali da izaberu kandidata / kandidate za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sa liste najuspješnijh i proslijede imena u Zastupnički dom FBiH.

Nisu bili sigurni da će proći na Parlamentu 

Naime, HDZ insistira da na glasanje u Zastupnički dom FBiH ide prvorangirani kandidat Marin Vukoja, blizak ovoj stranci, a što će "Trojka" najvjerovatnije i podržati, dok SDA, NES i DF traže da u Zastupnički dom ide lista najuspješnijih kandidata.

VEZANI TEKST - Prekinuta sjednica Komisije za izbor sudije Ustavnog suda BiH

Komisija ima 11 članova. Predsjednik Komisije je Mladen Bošković iz HDZ-a BiH. Potpredsjednik je Damir Mašić iz SDP-a BiH. Članovi Komisije su Antonio Sesar i Feliks Vidović iz HDZ-a BiH, Aner Žuljević iz SDP-a, Dragan Mioković iz Naše stranke, Rasim Smajlović iz NiP-a, Edina Gabela iz SBiH-a, Eldar Čomor iz SDA i Dajana Čolić iz DF-a.

- Nema još nikakvih informacija o tome kada će i hoće li biti nastavka sjednice Komisije. Nisam tražio objašnjenje zbog prekida sjednice jer znam da predsjedavajući Komisije Mladen Bošković ga ne bi ni dao.

Po meni, prekid sjednice je pokazao da nisu bili sigurni da će prijedlog proći na Parlamentu. Možda bi i prošao Komisiju, ali je bilo upitno u Parlamentu, najviše zbog pritiska javnosti koja je prije sjednice Parlamenta bila upoznata o čemu se radi i šta se ustvari predlaže - govori nam Čomor i dodaje:

- Mislim da će, nakon što taj pritisak prođe ili se nešto smanji, ipak doći do nastavka realizacije nauma "Trojke" da HDZ-u isporuči sudiju Ustavnog suda BiH na narednih 20 godina. Jučerašnja događanja na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine su otprilike slike i prilike događanja minimalno narednih 20 godina. Hoće li neko iz toga izvući pouke i poruke, ostaje da se vidi. A možda je ovim partnerima HDZ-a svejedno - kazao je Čomor.

U odluci stoji da u Zastupnički dom idu prijedlozi, a ne prijedlog 

Razgovarali smo i sa članicom Komisije Dajanom Čolić (DF) koju smo upitali da li se sjednice Komisije za izbor i imenovanje održavaju pred sjednicu Zastupničkog doma FBiH.

- Do sada su sjednice Komisije bile vezane za sjednice Zastupničkog doma FBiH, vjerujem da će se nastaviti sa tom praksom - kazala nam je Čolić.

Ona je ponovila da DF traži da se u Zastupnički dom FBiH na glasanje upute prijedlozi imena za kandidate Ustavnog suda BiH, a ne samo jedno ime.

- Na kraju krajeva tako stoji i u Odluci o postupku izbora sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji bira Zastupnički dom FBiH, a koja je u Službenim novinama objavljena 2005. godine. Navedeno je da će "konačni prijedlozi", a ne prijedlog, biti upućeni na glasanje - ukazuje Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.