open-navfaktor-logo
search
Agencija za privatizaciju
Čomor: Razgovarali smo sa Novalićem, ali konkretno rješenje za naše neisplaćene plaće nismo dobili
Predstavnici Sindikata Agencije za privatizaciju Federacije BiH koji već sedam mjeseci nisu primili plaće i kojima nisu uplaćeni doprinosi, razgovarali su o svojim problemima danas sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem. 
19.07.2022. u 14:01
get url
text
Štrajk, radnici Agencije za privatizaciju FBiH
Štrajk, radnici Agencije za privatizaciju FBiH

Enisa Čomor, predsjednica Sindikata, je za Faktor kazala da ih je Novalić saslušao, ali da sastanak nije rezultirao konkretnim rješenjima.

Nastavljaju sa štrajkom upozorenja 

Sindikat traži aktivno uključenje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u hitno rješavanje deblokade računa Agencije specijalizirane organizacije Federacije BiH osnovane Zakonom o Agenciji za privatizaciju, kao preduvjeta za ispunjenje zahtjeva Sindikata.

VEZANI TEKST - Mjesecima bez plaća: Predstavnici Sindikata Agencije za privatizaciju FBiH pozvani na sastanak kod premijera

Čomor poručuje da će do kraja sedmice biti u štrajku upozorenja, po dva sata pred sjedištem Vlade Federacije u Sarajevu, a potom će odlučiti šta dalje.

- Sastanak je završen. Neki konkretan dogovor nismo postigli. Nisu nam ponudili konkretno rješenje. Sve se svelo na nešto na duže staze. Nismo ništa uspjeli da se dogovorimo. Razgovarali smo sa premijerom Federacije Fadilom Novalićem. Nastavljamo sa štrajkom upozorenja, ne preostaje nam ništa drugo, jer nam ništa nije ponuđeno.

Slušali smo kako se oni "trude i rade" evo tri godine, a rezultate vidimo. Svjesni su da mi već sedam mjeseci nemamo plaća. Banke nas zovu, hoće da nam gase račune jer nema priliva sredstava - priča nam Čomor.

Kaže da su rekli premijeru kako su vjerovatno jedini u državi koji nisu primili plaće sedam mjeseci.

O patnjama sa liječenjem da ne pričam 

- Budu ljudi bez plaće po mjesec, dva, tri, ali sedam mjeseci da nemate nikakvih primanja... Ne uplaćuju nam se ni doprinosi. Kada bih vam pričala šta nam je bilo u protekle tri godine. Imali smo kolegu koji je 2020. godine bio na hemoterapijama, pa je molio na dan da se ovjeri knjižica samo da bi mogao primiti hemoterapiju. Poslije toga, nažalost je bio loše, preminuo je.

O tim patnjama da ne govorim. Negdje vam neko progleda kroz prste, ali najgore su terapije. Doktor vas pregleda, ali morate platiti terapiju. Nisu pokazali u Vladi FBiH da ih je puno dotaklo - ispričala nam je Čomor.

Agencija za privatizaciju FBiH već treću godinu radi u nemogućim uvjetima, jer su računi blokirani izvršenjem presude Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 05.12.2019. godine, te zbog visokog dosuđenog iznosa Agencija ovaj problem ne može riješiti samostalno. O problemima i stanju Agencije Vlada FBiH je upoznata u više navrata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.