open-navfaktor-logo
search
Provokacije
Ćosić će postaviti table o "protjerivanju" Srba iz Sarajeva: Kako su Karadžić, Krajišnik, Plavšić pozivali na iseljavanje
Iako je današnju press konferenciju Gradski odbor SNSD-a Istočno Sarajevo sazvao kako bi izrazili protivljenje zbog imenovanja Nenada Nešića za ministra sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić odjednom je priču okrenuo na "protjerivanje Srba iz Sarajeva" i uputio provokativne poruke.  
23.01.2023. u 13:17
get url
text

VEZANI TEKST - Ko je raselio 150.000 sarajevskih Srba: Prelazite u RS, nemojte ostajati u "Alijinoj državi"!

Kazao je kako vidi da na pressu ima novinara iz Federacije, te poručio da će na izlazu u Istočno Sarajevo postaviti tablu: "Grad Istočno Sarajevo - grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste".

 – Na tablama na ulazu u grad Sarajevo stoji da je grad Sarajevo 1.425 dana bio pod opsadom. Poštujemo da je situacija bila takva kakva jeste i da je građanski rat u BiH bio takav kakav jeste, ali će ubuduće na tablama na ulazu u grad Istočno Sarajevo pisati: Grad Istočno Sarajevo, grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste – rekao je Ćosić poručujući kako je to odgovor na table koje stoje na ulazu u Sarajevo. 

A na tablama na ulazu u Sarajevo navedena je historijska činjenica o najdužoj opsadi jednog grada u modernoj historiji. 

Gradonačelnika Istočnog Sarajeva i javnost treba podsjetiti da je osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik pozivao sarajevske Srbe da se isele, da krenu u nepoznato, a u ovom projektu "humanog raseljavanja" učestvovali su i osuđeni zločinci Radovan Karadžić i Biljana Plavšić.

Bilo je tu i prijetnji sarajevskim Srbima da moraju napustiti svoje domove, prepadali su ih Alijinim bojovnicima, da će svi biti ubijeni, mučeni..., a oni koji su odlučili ostati nazivani su izdajnicima.

Krajišnik je (o čemu postoje i stenogrami) na sjednicama Narodne skupštine RS-a bio najglasniji u zagovaranju da se oko 150 hiljada Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovaca i Grbavice mora početi iseljavati od 17. februara 1996. godine.

- Ostali su u "Alijinoj državi". Napuštajte i prelazite u Republiku Srpsku. Ako je moja kuća u Zabrđu pripala Federaciji, šta ćete vi tu - bile su njegove instrukcije Srbima sa ovih područja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.