open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a
Čović: Bojim se da ćemo teško promijeniti i zarez u Ustavu BiH
Komentirajući najave SDA i DF-a kako neće učestvovati u razgovorima o ustavnim promjenama, na koje je pozvao SDP, predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je u petak u Stocu kako će predstavnici stranke kojoj je on na čelu doći na sastanak.
26.01.2024. u 14:42
get url
text

- Naravno da ćemo doći na sastanak i dati doprinos svojim stavom, ali bojim se da ćemo mi teško promijeniti i zarez u Ustavu zbog ovakvih odnosa kakve danas imamo na političkoj sceni - poručio je Čović.

- Kada smo dogovarali izmjene Izbornog zakona, koje se odnose na segment Predsjedništva Bosne i Hercegovine ponudio sam jedan prijedlog koji je većina u osnovi prihvatila, ali su ostavili mogućnost da pokušamo promijeniti Ustav kako bismo mogli implementirati sve presude suda u Strasbourgu – istaknuo je Čović.

Čović je podsjetio kako su uputili dokument u kojem se nalaze izneseni stavovi sa sastanka predsjednika pet stranaka na kojem se razgovaralo o Izbornom zakonu.

- I to nije stav HDZ-a, što mnogi brkaju, nego izneseni stavovi na sastanku pet predsjednika stranaka na temu Izbornog zakona i tu smo definirali tri pravca oko Centralne izborne komisije, Predsjedništva BiH odnosno legitimnog predstavljanja  i tehničkih izmjena – ponovio je Čović.

Na upit postoji li luksuz nedolaska na sastanke odnosno zajedničko komuniciranje, Čović ističe kako HDZ nema taj luksuz i želi to prenijeti na sve kolege, i predstavnike bošnjačkog i srpskog naroda jer, kako je istaknuo, moraju razumjeti kako je ovo za BiH historijsko vrijeme.

Prema njegovim riječima, ako se do kraja februara ne provedu reforme BiH neće skoro dočekati novu priliku da otvori pregovore o članstvu u EU.

-  Ako 20. i 21. marta ne dobijemo ono što nam je ponuđeno, a imamo sve mogućnosti da to uradimo, onda se bojim da ćemo svojoj djeci i za 30 godina ostaviti iste probleme - kazao je Čović.

Također i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je zajedno s nizozemskim kolegom Markom Rutteom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen ove sedmice bio u Sarajevu, pozvao je bh. vlasti da u idućih šest sedmica izmijene nekoliko zakona, uključujući izborni kako bi u martu Evropsko vijeće odobrilo otvaranje pristupnih pregovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.