open-navfaktor-logo
search
Raspisani Opći izbori
Čović: Bošnjaci radikalni, međunarodna zajednica šuti, idemo u novu teritorijalnu organizaciju BiH
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, uputio je pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem "izražava duboku zabrinutost zbog današnje odluke Centralne izborne komisije (CIK) o raspisivanju Općih izbora bez nužne izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija". 
04.05.2022. u 10:53
get url
text

VEZANI TEKST - Tako je Čović obećao: Promjene Ustava i Izbornog zakona želimo iskoristiti da dobijemo svoj entitet

Kako navodi u pismu, "zabrinutost je tim veća ako se uzme u obzir da je Ustavni sud BiH neustavne odredbe Izbornog zakona o izboru izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH stavio izvan pravne snage, a da pregovori o izmjenama Izbornog zakona i ograničenih ustavnih reformi nisu ostvareni uprkos naporima hrvatske strane, te da ne postoje tehničke i pravne pretpostavke za održavanje i implementaciju izbornih rezultata". 

- Taj potez smatramo protivnim ne samo vladavini prava nego i direktnom prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u BiH te protivnim potpisanom Vašingtonskom sporazumu od 18. marta 1994. godine, kojim su Hrvatima i Bošnjacima zagarantovana jednaka i suverena prava u Federaciji BiH, koja je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini od 14. dcembra 1995. godine. Podsjećamo kako su paritet i jednakopravnost Hrvata i Bošnjaka u najvišim izvršnim i zakonodavnim institucijama Federacije BiH bili preduvjet za uspostavljanje mira između ova dva naroda. Jedan od osnovnih ciljeva dvaju sporazuma bio je osigurati paritet i jednaku predstavljenost konstitutivnih naroda u državi kako bi se spriječile zloupotrebe brojčano dominantnijeg naroda u budućnosti - navodi Čović.

VEZANI TEKST - Izetbegović: SDA nije kandidovala Komšića, to je problem između HDZ-a, DF-a i SDP-a, ali je on za nas legitiman

 

On podsjeća kako su Hrvati, "osim što su konstitutivan narod, ujedno i građani Evropske unije čija se osnovna politička i građanska prava sistemski krše već više od dva desetljeća".

- Također, napominjemo kako hrvatski narod u BiH svakodnevno trpi individualne i kolektivne napade na svoj identitet, građanska i politička prava, a sve zbog brutalnog kršenja Ustava, rastuće netrpeljivosti koju radikalni bošnjački predstavnici koriste za ostvarivanje političke koristi u pokušaju stvaranja bošnjačke nacionalne države. Bojazan da bi se time u potpunosti urušili ne samo sporazumi već i stabilnost u ovom dijelu Evrope je opravdana. Svjedočili smo da su visoki predstavnici za BiH nametnuli desetke obvezujućih amandmana na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH. Time su narušili paritet Hrvata i Bošnjaka, naročito u Federaciji, kao i suverena prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda - ističe Čović.

On navodi i kako "uprkos izuzetnim naporima hrvatske strane, višegodišnje neispunjavanje presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu 'Ljubić', odluka Evropskog suda za ljudska prava, kao i neizvršenja obaveza iz Mostarskog sporazuma od 17. juna 2020. godine, potvrđuju "nastavak bošnjačke političke dominacije nad hrvatskim konstitutivnim narodom u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini".

VEZANI TEKST - Ucjene Čovićevog HNS-a: Ili Izborni zakon ili "Herceg-Bosna", ovo su zaključci

 

- Stoga, duboko osuđujemo šutnju dijela međunarodnih aktera na zapaljivu retoriku i duboko zabrinjavajuće izjave dužnosnika SDA, uključujući njenog predsjednika, koji su dali do znanja da predstavnici koje hrvatski konstitutivni narod većinski izabere na izborima neće učestvovati u vlasti. Jasna politička agenda o organiziranom preglasavanju Hrvata na idućim izborima, koja je i javno predstavljanja od radikalnih bošnjačkih stranaka, čija je politika danas mainstream u Bosni i Hercegovini, ne predstavlja temelj za vraćanje povjerenja između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH.

Sa žaljenjem uočavamo kako dio međunarodnih aktera prisutnih u našoj državi svjesno ne reagira i ne izvještava o takvim malignim političkim pojavama i destruktivnim ciljevima. Istovremeno pozdravljamo sve napore koje su međunarodni predstavnici uložili i nastavljaju ulagati, uključujući SAD, EU i Vijeće Europe, u facilitiranju procesa donošenja održivih rješenja za odnose Bošnjaka i Hrvata, uključujući i pitanje izmjena Ustava BiH i Izbornoga zakona BiH - navodi u pismu Čović.

Dodaje i kako se "HNS BiH istinski zalaže za dijalog i hitni nastavak pregovora s bošnjačkim predstavnicima, uz facilitiranje međunarodnih predstavnika, kako bi Bosna i Hercegovina postala funkcionalna i stabilna država svih njenih građana".

VEZANI TEKST - Izetbegović pisao čelnicima EU i Hrvatske: Pokušaj HNS-ovog "administrativnog preustroja" direktno kršenje Dejtona

 

- S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, Hrvatski narodni sabor će pristupiti realizaciji svih zaključaka s Vanrednoga zasjedanja HNS-a u BiH od 19. februara 2022. te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH - poručuje Dragan Čović u pismu upućenom brojnim dužnosnicima EU-a, SAD-a i tijela međunarodne zajednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.