open-navfaktor-logo
search
Hoću-neću
Čović će podržati briselski sporazum, ali traži dvije izmjene teksta
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je u ponedjeljak da će podržati dokument o kojem su se u nedjelju usaglasili predstavnici 12 parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine, uz dvije dopune za koje smatra da bi trebale biti uključene u tekst.
13.06.2022. u 16:27
get url
text

- Tokom dana, predsjednik Čović će podržati jučerašnju izjavu s dodatkom dvije male ispravke, koje ne bi trebali predstavljati problem za uključivanje u izjavu. Istovremeno, to bi za nas bilo od izuzetne važnosti, a dalo bi dodatnu vrijednost samom tekstu - navodi se iz krugova bliskih Čoviću, piše Hina.

U preambuli Sporazuma se kaže da čelnici parlamentarnih stranaka u BiH ponavljaju svoju predanost "očuvanju načela vladavine prava i provedbi slobodnih i demokratskih izbora kao i razvoju demokratskih institucija na svim nivoima vlasti".

VEZANI TEKST - Kompletan tekst sporazuma iz Brisela: Šta su prihvatili lideri većine bh. stranaka

Čović traži da se na tu rečenicu u preambuli teksta doda: "u skladu sa sporazumom o provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava potpisanog u Briselu 1. oktobra 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. juna 2020."

Čović traži i promjene u paragrafu 11 usaglašenog dokumenta, koji kaže da se čelnici slažu da će unutar šest mjeseci od formiranja vlasti na svim nivoima usvojiti izborne i ograničene ustavne reforme koje trebaju biti usklađene s presudama Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, s preporukama OESS/ODIHR-a i GRECO-a.

Čović predlaže promjenu toga paragrafa, da se u njega ubaci rečenica koja kaže da se "izborne reforme koje će osigurati provedbu izbornih rezultata u vezi s Domovima naroda trebaju hitno usvojiti u skladu sa sporazumima spomenutim u preambuli", to jest sa sporazumom o provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava potpisanog u Briselu 1. oktobra 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. juna 2020.

Čović je u nedjelju navečer u Briselu u izjavi novinarima izrazio sumnju u uspostavu vlasti nakon izbora s obzirom na to da je ključna odredba izbornog zakona ukinuta.

- Ali ovdje je ključno pitanje kako ćete uspostaviti vlast ako nemate ključne odredbe koju je ukinuo Ustavni sud i stavio izvan snage - kaže Čović.

Ustavni sud BiH ukinuo je odredbu po kojoj se u nacionalne klubove Doma naroda Federacije BiH iz svakog kantona mora izabrati najmanje po jedan pripadnik svakog od tri konstitutivna naroda. Centralna izborna komisija BiH je u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima donijela Uputstvo na osnovu kojeg se 2018. izvršila raspodjela mandata u Domu naroda FBiH. Ovo uputstvo omogućilo je i Čoviću da bude izabran u Dom naroda BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.