open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo HDZ-a
Čović: DF kao partner ne dolazi u obzir, brine me popuna Kluba Srba i delegata iz reda ostalih
Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, očekuje uspostavu vlasti u roku od 30 dana od objave službenih rezultata izbora, a kao partner, ne samo njegovoj stranci, nego i Hrvatskom narodnom saboru, u obzir ne dolazi Demokratska fronta Željka Komšića, ponovio je danas na press konferenciji nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.
21.10.2022. u 14:26
get url
text

Na ovo sjednici su analizirali preliminarne rezultati Općih izbora održanih 2. oktobra, te razgovarali o procesu uspostave vlasti.

Ponavljajući svoju tezu da "CIK nije dorastao zadatku", Čović je dodao da očekuje da će rezulatati izbora biti proglašeni 1. ili 2. novembra, te da se u odnosu na preliminarne rezultate ništa bitnije neće mijenjati.

Kaže i da je HDZ prezadovoljan rezultatima.

Danas su, dodao je, dogovorili da od ovog dana kreće njihova priprema za lokalne izbore.

Govorio je i o uspostavi vlasti navodeći da uskoro kreću službeni razgovori, a da je mnogo onih neslužbenih već obavljeno, piše N1.

- Prvo ćemo obaviti razgovore sa svim hrvatskim strankama, prije svega s našim partnerima sa lista, a i sa onima koji tu nisu bili, a podržali su Borjanu Krišto. Onda ćemo krenuti službeno razgovarati, po prioritetima, sa bošnjačkim strankama, a onda sa strankama iz srpskog naroda sa naglaskom na legitimnost. Jako mnogo neslužbenih razgovora je već obavljeno. Očekujemo da ćemo imati izvršnu vlast u šest kantona na nivou FBiH, te na nivou BiH kroz predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i strukturu ovog tijela - rekao je Čović.

Partneri koji će sa HDZ-om napraviti vlast morat će, kazao je, usaglasiti program za naredne četiri godine.

- On, ugrubo, ima i element EU integracija, gdje su izmjene Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH - dodao je Čović.

Upitan je i kako će se postaviti ukoliko Demokratska fronta Željka Komšića postane partner SDA.

- Jednostavno, DF ne može biti partner HNS-u. Ko će imati većinu u Domu naroda, to će se brzo moći kazati - odgovorio je Čović.

Dotakao se i izmjena Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Rekao je da ga ponajviše brine kako izabrati predstavnike iz reda ostalih, te kako popuniti Klub Srba u FBiH. 

- Oni koji su maštali ovladavanjem Klubom Hrvata – za sva vremena je ta priča završena. Borba sarajevske politike danas je kako ovladati Klubom Srba i Klubom Bošnjaka – nema više borbe za klub Hrvata – konačno nešto dobro. Međutim, nije dobro što će CIK u tom imati ključnu ulogu jer neće biti dovoljno predstavnika srpskog naroda da se popuni ovo sve. Do sada nije bio dobar odnos proporcija, sada je to nešto blaže - izjavio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.