open-navfaktor-logo
search
Izbori
Čović glasao u Mostaru: Za mene nema dileme
U svakom slučaju, dodaje, BiH će u utorak dobiti novo Vijeće ministara, što je, smatra on, velika stvar
22.12.2019. u 11:14
get url
text

Birališta u Mostaru na izborima za predsjednika Republike Hrvatske otvorena su jutros od sedam sati, a svoj glas u Osnovnoj školi Petra Bakule dao je i Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je kazao kako „ovaj put imamo zanimljive predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj“, te kako za njega nema dileme, ali konačnog pobjednika očekuje u drugom krugu izbora.

- Istina sve govori da će biti drugi krug, pa ćemo se morati javiti još jednom ovdje za 15 dana, ali u svakom slučaju izbori su za nas jako važni. Kada već imamo mogućnost, po zakonima i Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, glasati, onda ovo pravo jednostavno treba i iskoristi. Posebno, za nas značajno, jer 2020 godine, Hrvatska predsjedava Evropskom komisijom. To bi značilo, da ako mi završimo ovaj posao, a evidentno ga završavamo u BiH što se tiče Vijeća ministara, da mi realno možemo biti za istim stolom sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u petom mjesecu u Zagrebu - kazao je Čović.

Odnos koji se gradi sa Republikom Hrvatskom, pa i na ovakav način, dajući značaj funkciji predsjednika u Republici Hrvatskoj, dodaje Čović da stvaraju mnogo bolji evropski put za BiH, nego što su to radili u zadnjih godinu dana.

- Za nas Hrvate jako značajno, poruke koje dolaze s Pantovčaka daleko se čuj, i ja se nadam u kontinuitet tih poruka, kako bi mi ostvarili potpunu jednakopravnost kada je u pitanju Izborni zakon, da se legitimni predstavnici Hrvata mogu naći na svim nivoima vlasti, da nemamo slučaj kakav smo imali na proteklim izborima - naglasio je Čović, uz napomenu da poziva glasače da podrže kandidata HDZ-a.

- Vjerujem da ćemo o tome, u konačnici, 5. januara, moći svjedočiti – dodao je Čović.

Na pitanje novinara da prokomentira hoće li sutra Parlament potvrditi nepotpun saziv Vijeća ministara BiH, Čović je odgovorio da je dogovor da ujutro u devet sati Komisija zasjeda, a 13 Zastupnički dom,

- Imenovat će se ili cjelovito Vijeće ministara ili umanjeno za jednog ministra, što i neće biti veliki problem, čim SIPA završi taj posao, bit će dopuna, ako bude takva situacija – pojasnio je Čović.

{$galerijaFotografija}

U svakom slučaju, dodaje, BiH će u utorak dobiti novo Vijeće ministara, što je, smatra on, velika stvar.

- Time bi se stvorio potpuno drugačiji ambijent, drugačije ozračje, jer ćemo vrlo brzo imati agendu, u prvom mjesecu, jedan vrlo jasan plan djelovanja Vijeća ministara u naredne tr godine i zbog toga ovakav moj optimizam kad je u pitanju naš evropski put - poručio je Čović.

Covic Mostar 01.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.