open-navfaktor-logo
search
Pohvalio Plenkovića
Čović glasao za Hrvatski sabor pa izjavio: Šaljemo poruku da smo dio jednog prostora
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović glasao je u subotu na izborima za Hrvatski sabor, na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Fra Petra Bakule u Mostaru.
04.07.2020. u 11:09
get url
text
Dragan Čović, izbori za Sabor Hrvatske, 04.07.2020
Dragan Čović, izbori za Sabor Hrvatske, 04.07.2020

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović glasap je u subotu na izborima za Hrvatski sabor, na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Fra Petra Bakule u Mostaru.

Nakon glasanja Čović je novinarima izjavio kako očekuje da će danas i sutra svi Hrvati u Bosni i Hercegovini, svi stanovnici u BiH koji imaju pravo glasa za Sabor RH ispuniti tu svoju obavezu.

- Moramo dati podršku onim snagama koji prepoznaju što je dobro za Bosnu i Hercegovinu, hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, koji nam mogu pomoći na europskom putu, ali i da osiguramo potpunu jednakopravnost u Bosni i Hercegovini  kao konstitutivni narod - naglasio je.

Komentirajući saradnju s Hrvatskom, Čović je naglasio da je ona do sada bila dosta dobra, ali uvijek to može biti puno bolje.

- Moramo znati da složenost odnosa u BiH, evo 25 godina od Daytona, još uvijek puno toga nije riješeno i rijetki izvana mogu razumjeti što je Bosna i Hercegovina, kako je organizirana, kako neke stvari unaprijediti. Jedni od onih koji nas razumiju, upravo je sadašnja Vlada Republike Hrvatske, njezin premijer (Andrej Plenković), koji nam je vidno pomogao na tom europskom putu, a i u svakodnevnici kad pokušavamo i kao Bosna i Hercegovina napravati iskorak. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske svjestan je i dobro razumije i nastoji na pravi način doprinijeti da Bosna i Hercegovina nije bilo kakva država. Jednostavno bez potpune jednakopravnosti konstitutivnog naroda, u legitimnom izboru i predstavljanju konstitutivnih naroda, teško da možemo napraviti jedan iskorak i posvetiti se onim normalnim životnim temama - kazao je Čović.

Kazao je kako Hrvati u BiH nikada nisu presudili izbore u Hrvatskoj.

-Hrvati u BiH nikad nisu presudili izbore u Republici Hrvatskoj. Mi danas šaljemo poruku da smo dio jednog prostora i da koristimo svoje pravo. A odlučiti sigurno nećemo. Tri mandata su simbolična s aspekta participiranja u Saboru Republike Hrvatske - zaključio je Čović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.