open-navfaktor-logo
search
Dario Krezić
Čović godinama vrši pritisak da brata svog zeta postavi za šefa mostarskog ureda OSA-e
Godinama je lider HDZ-a BiH Dragan Čović vršio pritisak na rukovodstvo Obavještajno-sigurnosne agencije BiH da za šefa mostarskog ureda OSA-e imenuju Daria Krezića. 
19.02.2023. u 20:15
get url
text

Dario Krezić bio je Čoviću savjetnik za sigurnost u vrijeme dok je obavljao funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a nastavio je biti uz njega i nakon isteka mandata. U vrijeme kada je Čović sjedio u Predsjedništvu BiH, Krezić je učestvovao u premlaćivanju svjedoka koji je prijavio korupciju. 

Kantonalnom tužilaštvu Mostar Federalna uprava policije podnijela je izvještaj protiv Daria Krezića, savjetnika člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, zbog sumnje da je počinio krivično djelo otmica.

- Dana 26.11.2015. godine, oko 21:30, u mostarskom naselju Raštani, na parkingu firme SIK, Dario Krezić je, zajedno sa Oliverom Marijanovićem zvanim Keka, po prethodno planiranom dogovoru organizirao te izvršio otmicu i ograničenje slobode kretanja uz upotrebu fizičke sile i prijetnje osobe Mario Markota iz Posušja, polaznika osnovne obuke za čin policajca u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar. Sve to urađeno je uz upotrebu službenog motornog vozila u vlasništvu Predsjedništva BiH – pisalo je u policijskom izvještaju.

Krezić i Marijanović su Markotu oteli i pretukli kako bi ga zastrašili i prisilili na šutnju o davanju mita za zaposlenje u policijskim agencijama u BiH. Marijanović je osuđen na osam mjeseci zatvora, a Krezić, uprkos dokazima, nije niti optužen.

U prilog činjenice da je Krezić učestvovao u cijelom slučaju ide i zabilježeni telefonski razgovor njega i Marijanovića.

Njegov šef, nakon što su mediji mjesecima pisali o ovom slučaju, a Žurnal objavio i snimak razgovora Krezića i Marijanovića, sve iskoristio za napad na OSA-u i aktuelnog direktora Osmana Mehmedagića. 

- Krezić će biti moj savjetnik dokle god sam ja član Predsjedništva BiH i savjetnik za sigurnost. Taj predmet je za mene završen, ali očito nije za one koji kroz institucije i nacionalistički sistem pokušavaju nanijeti štetu – poručivao je tada Čović, koji je izjavljivao kako iza snimka stoji OSA koja ne radi svoj posao. 

Vjerovatno Čović ni tada, a ni sada ne bi tako govorio, da je Mehmedagić pristao zaposliti Krezića.  

Da OSA "ne radi dobro svoj posao" godinama govori i lider SNSD-a Milorad Dodik, što je zapravo samo nastavak kontinuiranih pokušaja diskreditiranja te državne agencije u režiji pojedinih političkih struktura u BiH.

- OSA je neprijateljska organizacija koja radi na štetu srpskog i hrvatskog naroda – govorio je Dodik.

Zašto Čović tako silno želi na mjestu šefa mostarskog ureda baš Daria Krezića? Dario je brat Maria Krezića, Čovićevog zeta, koji je oženio njegovu mlađu kćer Sanju. Zato nema ništa logičnije nego na tako važnu poziciju postaviti odanog čovjeka s kojim imaš rodbinske veze. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.