open-navfaktor-logo
search
Ustavna obaveza
Čović i dalje optimističan: Stojanović će u ponedjeljak dati saglasnost na sastav Vlade FBiH
Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović i dalje je uvjeren da će 6. aprila biti imenovana nova Vlada Federacije BiH.
31.03.2023. u 14:11
get url
text

- Mi imamo ustavnu obvezu da do 6. aprila imenujemo Vladu FBiH i ja sam uvjeren da će se to dogoditi. E sada, šta ako, da ne odgovaram na hipotetička pitanja. Pričat ćemo sedmog šta smo propustili petog ili šestog, pa ćemo onda vidjeti kako dalje. U ovom trenutku nemamo drugog rješenja nego napraviti Vladu Federacije - izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Kada je u pitanju potpis dopredsjednika Federacije BiH na predloženi sastav Vlade FBiH, Čović je kazao kako očekuje da će Igor Stojanović u ponedjeljak dati svoj saglasnost, a od Refika Lende, kako je rekao, ne očekuje ništa.

- Ne očekujem bilo kakve probleme, mislim da će gospodin Stojanović, kao jedan od dopredsjednika, u ponedjeljak dati saglasnost. Od drugog dopredsjednika ne očekujemo ništa jer to pokazuje i on i njegova politika – kazao je Čović.

Dodao je kako političke snage okupljene oko SDA nastavljaju raditi svoj posao, a to je "spriječiti da se napravi vlada FBiH bez SDA".

Osvrnuo se i na navode kako potpredsjednici Federacije BiH nisu bili upoznati s imenima predloženih ministara.

- Nemamo mi problema oko imena. Predsjednik Vlade ne određuje ministre u Vladi, predsjedavajuća Vijeća ministara ne određuje ministre u vladi već su imena dostavili politički partneri, a onda su ta imena prikupljena i predočena kao takva. Gospodin Nikšić je odredio predstavnike SDP-a, mi smo odredili predstavnike ispred HDZ-a BiH. Sad će gospođa Bradara to skupiti i kazati: "To su ti ministri." Ko su te osobe, da li zaslužuju tu biti i jesu li zadovoljili neke kriterije je drugo pitanje. Ključni kriterij je onaj osnovni, a to je onaj 8-5-3 po nacionalnoj strukturi. Ja sam odavno govorio da će naša politička opcija predložiti dvije dame i to smo učinili – poručio je Čović, dodavši kako on i stranka apsolutno stoje iza šest ministara koje su predložili.

Čović je komentirao i prijetnje smrću upućene čelnicima Naroda i prave i SDP-a BiH, kazavši kako takve prijetnje nisu nikakva novost u političkom životu BiH, ali i da ih treba shvatiti ozbiljno te da ih trebaju rješavati institucije BiH.

Na sjednici je raspravljano i o Saboru HDZ-a BiH koji bi trebao biti održan 6. maja.

- Donijeli smo sve statutarne odluke oko Sabora, pripremili kroz Predsjedništvo i usvojili na Glavnom odboru. Mislim da će ovo do sada biti jedan od najbolje organiziranih sabora na kojem će se okupiti oko 560 delegata stranke, uz mnoštvo gostiju - kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.