open-navfaktor-logo
search
HDZ ne odustaje
Čović i dalje proziva Izetbegovića za "legitimno predstavljanje" iako je dobio "stop" i od EPP-a
Danas su tačno dvije godine od potpisivanja Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Upravo načela sadržana u Sporazumu potpisanog od strane HDZ-a BiH, SDA i ključnih međunarodnih aktera trebala su biti osnova za konačno rješenje onemogućavanja političke majorizacije i implementacije svih presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, poručuju iz HDZ-a BiH. 
17.06.2022. u 13:58
get url
text

- Predsjednik SDA Izetbegović posljednje dvije godine obmanjuje javnost raznim lošim izgovorima, svjestan političke krize koju izaziva ignoriranjem obveza koje je preuzeo stavljanjem vlastitog parafa. Legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda temelj je Dejtonskog mirovnog sporazuma i Washingtonskog sporazuma kojim je nastala Federacija BiH.

VEZANI TEKST - Čović doživio poraz: Iz Rezolucije EPP-a izbačeno legitimno predstavljanje, osuđene blokade

Danas, nakon dvije godine, podsjećamo i pozivamo sve potpisnike Sporazuma da hitno pristupimo implementaciji istoga, kako bi Opći izbori u oktobru imali sve prijeko potrebne političke i pravne norme za provođenje izbornih rezultata. Pokušaji političkog avanturizma utemeljenog na majorizaciji i nastavku diskriminacije od strane bošnjačkih stranaka vodi dominantno prostor Federacije BiH u nesagledive posljedice i još dublju političku krizu - navodi se u saopćenju HDZ-a. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović već dvije godine objašnjava, a posebno u posljednje vrijeme jer predsjednik HDZ-a Dragan Čović potencira Sporazum iz Mostara, a čak je tražio i da se ubaci u sporazum koji je nedavno u Briselu podržalo 12 bh. parlamentarnih stranaka, šta je to potpisano u Mostaru i šta je to legitimno. predstavljanje. 

Izetbegović je do sada nebrojeno puta poručio da nije za legitimno predstavljanje, kako to želi HDZ. Također, naglašavao je i naglašava da niko nema pravo nametati volju manjine većini, kako to radi HDZ u FBiH.

- Čović pomalo vrijeđa inteligenciju ljudi, a oni se počinju navikavati na to - rekao je Izetbegović u jednom od intervjua. 

Pojasnio je, također, šta za njega znači "legitimno predstavljanje", kako to stoji u Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine.

- Šta znači legitimno predstavljanje? To je zakonsko, u skladu s Ustavom i zakonom BiH. Recimo, Komšić je legitimno izabran Hrvat. Ne morate biti u HDZ-u niti ste morali biti u HVO-u, kako oni smatraju, da biste bili legitimni predstavnik - izjavio je Izetbegović.

SDA je za legitimno predstavljanje u smislu kako je to objasnio.

- S tim da predstavnici svih konstitutivnih naroda imaju pravo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, u skladu s Ustavom BiH i FBiH. Mi tražimo da se uklone asimetrije u nadležnostima Vijeća naroda u RS i Doma naroda u FBiH, na način da Dom naroda prestane da koči, guši demokratiju i nameće volju manjine volji većine - kazao je Izetbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.