open-navfaktor-logo
search
O Izbornom zakonu
Čović i sateliti pisali međunarodnoj zajednici: Brinu zbog "militantnog nacionalizma i govora mržnje bošnjačkih političara"
Predsjednici svih 12 stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH uputili su danas pismo javnosti i relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice u kojem navode kako ovih dana "svjedočimo iznimno agresivnoj i duboko zabrinjavajućoj retorici bošnjačkog političkog vodstva povodom najava Ureda visokoga predstavnika (OHR) o izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona".
24.07.2022. u 14:23
get url
text

- Očekujemo kako će se provesti Odluka Ustavnog suda BiH U-23/14 i time zaustaviti grubo kršenje osnovnih načela demokratije i vladavine prava. Sistem pariteta i podjele vlasti između predstavnika konstitutivnih naroda i svih drugih građana u skladu s Washingtonskim sporazumom i Daytonskim sporazumom temelj su političke stabilnosti Bosne i Hercegovine - navode. 

Dodaju kako smatraju kako je sloboda govora temeljno ljudsko i demokratsko pravo svakog pojedinca.

- Međutim, zabrinuti smo zbog alarmantne količine ekstremizma i govora mržnje koju šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane skupine na društvenim mrežama, ali nažalost i predstavnici pojedinih medija. Pozivi na nasilne proteste i sukobe ne smiju se tolerirati. Izražavamo zabrinutost zbog mogućih nasilnih izgreda, pogotovo znajući za sve učestalije napade na hrvatske povratnike i njihove simbole u Srednjoj Bosni te drugim miješanim područjima.

Militarističke izjave poništavaju sav dosadašnji napredak u promociji demokratije te izgradnji mira i države Bosne i Hercegovine u interesu svih njenih konstitutivnih naroda, manjina i svih građana - navode u pismu.

Dodaju kako se "s različitim vrstama prijetnji i incidenata suočavaju već godinama".

- Shodno, smatramo kako je došlo vrijeme za oštro osuđivanje govora mržnje kojeg doživljavaju pripadnici hrvatskog konstitutivnog naroda i politički dužnosnici posljednjih sedmica. Naime, govor mržnje i postojeće prijetnje su eksplicitne i javne te su usmjerene i prema međunarodnoj zajednici, čije se djelovanje očito želi obeshrabriti s ciljem nastavka političke dominacije predstavnika većinskog bošnjačkog konstitutivnog naroda na štetu malobrojnijih i manjinskih zajednica u Bosni i Hercegovini, čime bi se u konačnici ukinula višenacionalna raznolikost BiH.

Vjerujemo kako dijelite s nama viziju Bosne i Hercegovine kao uspješne države, buduće članice Evropske unije, države jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih građana, po uzoru na moderne evropske države s federalnim uređenjima. Kao u pojedinim evropskim državama, načela podjele vlasti i paritet su instrumenti koji jamče zajedništvo, koheziju i pretpostavke su jedinstvenog djelovanja u ostvarenju zajedničkih ciljeva i prosperiteta u interesu građana BiH - navode dalje u pismu iz HNS-a.

Nažalost, dodaje se dalje u pismu, "takva je vizija Bosne i Hercegovine jasno ugrožena".

Bojkotovanjem izmjena izbornog zakonodavstva i prijetnjama sigurnosti, danas se više nego ikad otvoreno u javnosti dokazuje da su ugrožena budućnost, politička i građanska prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda. Isto se odnosi i na sve manjinske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojima se ne dozvoljava ravnopravno učestvovanje u političkom životu.

Posebno zabrinjava da su stranke i pojedinci koji samodeklarativno štite tzv. građanska prava najglasnije u otvorenom pozivu na nasilje i protivustavno ponašanje na dnevnoj osnovi. Dojam koji se stiče se već pokazuje kao istinit – njihova namjera je otimanje ustavom zajamčenih mjesta koja pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu i ostalima u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Taj model se odvija po uzoru na uzurpacije u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a koje nam prijete i ovaj put.

Nasuprot tome, smatramo kako svi politički sistemi bi trebali uzeti u obzir političke zahtjeve svih naroda i biti izraz općeg konsenzusa u podijeljenim društvima kao što je Bosna i Hercegovina. Hegemonija, govor mržnje i nasilje ne smije imati mjesto u dnevnoj politici.

Na kraju, vjerujemo kako možemo računati na saradnju sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice s ciljem smanjenja tenzija, sprječavanja nasilja, zaštite od neustavnog unitarističkog hegemonizma i militantnog nacionalizma koji uznemirava javnost, produbljuje međuetničke podjele i ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine, zaključuje se u pismu koke potpisuju predsjednici svih stranaka koje su članice HNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.