open-navfaktor-logo
search
Predjednik HDZ-a
Čović: Izmjene Ustava BiH nisu realne, bez izmjena Izbornog zakona neće biti otvorenih vrata EU
U Tuzli je danas održana sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine u proširenom sastavu. Pored članova Predsjedništva stranke, bili su prisutni HDZ-ovi ministi s državnog i federalnog nivoa vlasti.
10.11.2023. u 15:33
get url
text
Čović na sjednici u Tuzli
Čović na sjednici u Tuzli

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je da su danas informirali kolege šta rade u vezi Izbornog zakona BiH, izvršenju 14 uvjeta, odnosno šta je urađeno i šta još treba uraditi da bi otvorili pregovore s Evropskom unijom.

O izmjenama Izbornog zakona BiH u narednoj godini koja je izborna, Čović je rekao da smo posljednje izmjene imali na dan izbora od strane Visokog predstavnika.

- Nastojat ćemo da pitanje Izbornog zakona riješimo do kraja ove godine, jer imamo rok od šest mjesci definiran s uspostavom vlasti. Prijatelji iz EU su nam dali šansu uz 14 uvjeta, a jedan je Izborni zakon. Sada ćemo ići na varijantu da političke opcije sjede zajedno na najvišem nivou i da se oko toga dogovorimo. Primarni cilj HDZ-a i HNS-a je legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. Naravno integritet izbora je jednako važan, ne može se niko krivo predstavljati kroz izborni cilkus, devalvirati proces izbora. Zar ima goreg predstavljanja u ime nekog naroda, a taj vas narod nije izabrao. Mislim da ćemo se vratiti na područje gdje smo bili u Neumu i završnim razgovorima u Sarajevu i oko domova naroda i Predsjedništva, tu razinu ćemo moći konkretizirati - rekao je Čović.

Ono što danas nije realno, istakao je Čović, jesu izmjene Ustava BiH.

- Evidentno to ne možemo i ići ćemo s rješenjima koja možemo napraviti, a da ne diramo Ustav. Osigurat ćemo da niko ne bude prevaren. Svjedoci smo da ako neko prevari jedan narod u biti je pravario BiH. U narednih mjesec Izborni zakon će biti više puta tema, razgovaramo i s međunarodnim predstavnicima - rekao je Čović.

Na pitanje o djelovanju na području Tuzle, odakle je otišao veliki dio glasačkog tijela HDZ-a, Čović je rekao da je glasačko tijelo jednako i hrvatsko i srpsko i hrvatsko, van BiH.

- Ako me pitate koliko je ima stanovnika, ja ću vam reći da BiH danas nema više od dva miliona stanovnika. To vam ničim ne mogu dokumentirati. Mislim da nema više od 12.000 Hrvata na području Tuzlanskog kantona. Ako smo na zadnjem popisu 2013. godine imali onaj broj, a ja sam spomenu ovu cifru to govori da svi trebamo biti zabrinuti. Želimo pojačati interes ovdje i ne samo ovdje, nego smo pričali o Republici Srpskoj, Sarajevu, zeničko-dobojskom prostoru, Srednjoj Bosni. Demografija nije problem samo BiH, želim promijeniti neke stvari ako mogu - rekao je Čović.

Napredak napravljen zadnjih pet-šest mjeseci, dodao je Čović, fenomenalan je uspoređujući ga s posljednje četiri godine.

- Otvorili smo skoro sve zakone iz 14 uvjeta. Naravno dva-tri se međusobno uvjetuju. Došli smo do Izbornog zakona, to je paket i bez toga nećemo dobiti otvorena vrata. Da smo to završili prije sedam ili deset dana, prije dolaska predsjedasvajuće Evropske komisije (Ursula von der Leyen op.a.) što je bio plan, mi smo imali još pet zakona koji su faktički pripremljeni. Došli smo do toga da moramo završiti Izborni zakon. Mislim da je Evropska komisija ostavila rok treći mjesec i bit ćemo krajnje naivni da to ne iskoristimo. To je poruka svima nama koji se nadmudrujemo oko Izbornog zakona - zaključio je Čović

Čović je rekao da je donesen zaključak da se u narednih mjesec dana napravi plan aktivnosti za sredine u kojima hrvatski narod nije najbrojniji, a s ciljem poboljšanja pozicije i legitimnog političkog djelovanja.

- U osnovi Centrala kroz entitetski i državni nivo vlasti, predvidi sve projekte koji se mogu realiziratni na ovom prostoru, bez obzira što tzu nemamo svoje načelnike i predstavnike u skupštini kantona. Naši direktori javnih preduzeća mogu djelovati da mladi ljudi odavdje mogu doći u Sarajevo da participiraju u institucijama, a Županijski odbor će idlučiti ko ima volju, želju i kapacitete. Želimo promijeniti koncept djelovanja već do kraja godine - rekao je Čović u osvrtu na djelovanje HDZ-a na području Tuzlanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.