open-navfaktor-logo
search
Lider HDZ-a
Čović kazao da BiH nije pravna država, najavio da će učiniti sve da se imenuje Vlada FBiH
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas nakon sjednice ovog doma kako mu je drago što je počelo da se raščišćava sve ono što godinama stoji u Domu naroda kada su u pitanju zakoni.
28.03.2023. u 17:18
get url
text

VEZANI TEKST - Softić: Klub Hrvata glasao protiv svega, cilj obesmisliti rad Doma naroda

Dom naroda danas nije usvojio izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se smanjuje iznos otpremnina za funkcionere na maksimalno oko 10.000 KM, a Čović je na sjednici i najavio da ovo neće podržati dok Vijeće ministara ne da svoj osvrt. 

Nije usvojena ni dopuna Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, a sa dnevnog reda je povučena i rasprava o akcizama i PDV-u, dok nije bilo  entitetske većine za usvajanje izvjštaja VSTV-a za 2021.

- Vjerujem da ćemo već na idućoj redovnoj sjednici dobiti komentare ovog saziva Vijeća ministara oko svih zakona, i akciza i PDV-a koji su danas skinuti sa dnevnog reda, a jednako tako i o Zakonu o plaćama, jer imate dvije izmjene i dopune Zakona o plaćama, a jednako tako i kada je u pitanju promet, itd - rekao je Čović.

Izrazio je nadu da će napraviti analizu svih zakona koji bi trebali u narednih mjesec do dva doći na dnevni red, tako da potpuno iza sebe ostave predhodni mandat i sve ono što su ostavili da čeka.

- S obzirom na to da je danas bio izvještaj o radu VSTV-a, moja zamolba svima je bila da pomognemo rad VSTV-a i pravosudnih institucija, MUP-ovima, obavještajnoj zajednici, jer bojim se da ako to ne učinimo i dalje ćemo govoriti kako BiH nije pravna država, što danas svakako nije. Prije 24 godine u atentatu je ubijen zamjenik ministra unutrašnjih poslova FBiH Jozo Leotar. Da li je moguće da uz sve resurse koje imamo i svjedoke mi nismo uspjeli rješiti to ubistvo – rekao je Čović.

On se osvrnuo i na formiranje Vlade FBiH, te kazao da je uvjeren da će do 6. aprila ona biti formirana jer to je kranji ustavni rok, kao što je danas bio krajnji rok da se dostave prijedlozi ministara predsjednici FBiH koja bi sutra trebala imenovati udući saziv Vlade i ponuditi potpredsjednicima FBiH da daju suglasnost na to.

- Bez obzira kako će neko od potpredsjednika reagirati na to, učinit ćemo sve da uistinu imamo (Vladu FBiH), nakon četiri godine tehničkog rada Vlade FBiH, u blokadi koja se nama stavljala na teret od onih istih koji sad pozivaju da trebate sjesti s njima - dodao je Čović. 

Naveo je da ima parlamentarna većina i na nivou BiH i FBiH.

Rekao je da im je trebalo četiri do pet mjeseci da dođuo u fazu da najvjerovatnije sutra ili prekosutra usvoje državni budžet.

- Trebalo nam je vremena da izanaliziramo diplome ljudi koji su trebali da brinu o našoj sigurnosti i odgovarati za mnoge od ovih poslova za koje mi nagađamo koju diplomu uopće imaju. Vjerovatno će se i oko političara i oko politika vidjeti šta je ko radio i kakve je preinake pravio nakon i za vrijeme izborne kampanje da bi danas dobio šansu da neke stvari blokira. To neka rješe institucije, mi se nećemo baviti s tim – rekao je Čović.

Navodi da dio njegovih saradnika razgovara sa predstavnicima SDA, ali da on nije u takvoj poziciji.

Dodao je da su se neki ranije radovali intervencijama visokog predstavnika, jer su vjerovali da će on donositi odluke koje njima odgovaraju, a "danas zagovaraju da se to ni slučajno ne smije dogoditi i organizuju proteste ispred Ureda OHR-a".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.