open-navfaktor-logo
search
Komisija odlučila
Čović kažnjen zbog sukoba interesa jer je HNS dobio budžetski novac, i Nešiću će odbijati 10 posto od plaće
Zbog sukoba interesa koji mu je utvrđen, Dragan Čović, lider HDZ BiH i prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, bit će kažnjen obustavom isplate deset posto od plaće koju prima, i to na jedan mjesec.
03.03.2021. u 14:49
get url
text

Ovu odluku danas je jednoglasno donijela Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH, a informaciju je za Faktor potvrdila Mira Pekić, predsjedavajuća ove Komisije i zastupnica PDP-a u Parlamentu BiH.

Pekić je kazala da je utvrđeno kršenje zakona jer je nevladina organizacija, tačnije Hrvatski narodni sabor (HNS), iz budžeta dobila oko 6.000 KM više od dozvoljenog iznosa od 10.000 KM.

Podsjetimo, kako je ranije objavljeno, Čović je u isto vrijeme bio član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a.

- Radi se o 2017. godini. Ovaj predmet nam je ostao iz prošlog saziva komisije – dodala je Pekić.

Komisija je danas odlučila kazniti i Nenada Nešića, zastupnika DNS-a u bh. Parlamentu, odbijanjem deset posto od plaće koju prima, i to u periodu od šest mjeseci.

- On je imao zabranjene aktivnosti jer je bio istovremeno v.d. direktora Javnog preduzeća "Putevi RS" i zastupnik u Zastupničkom domu. To je trajalo dvije godine – rekla nam je Pekić.

Komisija je danas odlučivala o još pet predmeta. Tako je odlučeno da se pokreću postupci za utvrđivanje sukoba interesa za Vojina Mitrovića, aktuelnog ministra prometa i komunikacija BiH, zbog pitanja članstva u određenim nadzornim odborima, zatim za Damira Šišića, aktuelnog pomoćnika direktora BH MAC-a, te Seada Jusića, koji je bio zamjenik ministra odbrane BiH.

Pekić je kazala da u ova tri slučaja postoji opravdana sumnja u postojanje sukoba intersa, te da se stoga i pokreće postupak tokom kojeg će biti prikupljene dodatne informacije, poput izjave.

U dva predmeta koja su bila na dnevnom redu, a tiču se Amira Đogića i Uroša Pene, Komisija se proglasila nenadležnom.

Inače, u Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH su, osim Pekić, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić (SDA) i Mijo Matanović (HDZ BiH), zatim delegati u Domu naroda bh. Parlamenta Munib Jusufović (SBB), Bariša Čolak (HDZ BiH) i Sredoje Nović (SNSD), te, po funkciji, direktor i zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.