open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Čović koalicionim partnerima dao zadatak da ponovo izaberu Kordića na čelo Mostara
Dva i po mjeseca uoči raspisivanja lokalnih izbora koji bi se trebali održati 6. oktobra ove godine stranke još ne izlaze zvanično s imenima kandidata za (grado)načelničke pozicije kao ni da li će imati zajedničke kandidate. U sarajevskim općinama svaka od stranaka "Trojke" imala je po jednog kandidata od kojih su trojica, odnosno četverica ako se doda i Ilidža, osvojili mandate.
21.02.2024. u 07:44
get url
text

VEZANI TEKST - Novi gradonačelnik Mostara Mario Kordić, Zlatko Guzin imao glas manje

U međuvremenu je Narod i pravda želio opozvati načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića iz Naše stranke što je dovelo u pitanje njihov trenutni i budući koalicijski dogovor.

Ipak, načelnici Novog Sarajeva Hasan Tanović (SDP) i Centra Srđan Mandić (NS) su u ranijim medijskim istupima iskazali spremnost da ponovo budu kandidati.

Iako se spominjala kao kandidatkinja za načelnicu Općine Centar, aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić bila je jasna – od toga nema ništa.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić poručio je kako će se najvjerovatnije kandidovati za novi mandat na čelu Općine.

Što se drugih gradova tiče, HDZ-ov gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je da je spreman da ostane na toj poziciji, što je u utorak kazao i njegov stranački šef Dragan Čović rekavši da je Kordić zaslužio još jedan mandat.

VEZANI TEKST - Odbrana antifašista i ostale bajke: HDZ-ove pobočne satnije iz "Trojke" bi da se zaboravi kako je izabran Kordić

Međutim, gradonačelnik Mostara bira se indirektno kroz Gradsko vijeće, kao i gradonačelnik glavnog grada Sarajeva i njihov izbor ovisi od većine u lokalnim skupštinama. Kordić je prošli put izabran zahvaljujući ponajprije nevažećim listićima, odnosno suzdržanim vijećnicama Naše stranke, aktuelnog HDZ-ovog partnera u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije. U paketu s Našom strankom, u okviru "Trojke", su još NiP i SDP. 

Kada je u pitanju Zenica, iz Naroda i pravde su poručili da neće podržati Fuada Kasumovića za gradonačelnika na sljedećim izborima.

Na čelu Tuzle je SDP-ov Zijad Lugavić kojeg je nedavno posjetio stranački šef Nermin Nikšić koji je ovom prilikom dao podršku projektima koji će biti realizirani u ovoj godini uz pomoć Vlade FBiH.

U Velikoj Kladuši, načelnik Fikret Abdić obavlja drugi mandat. On i njegova Laburistička stranka skoro godinu ne priznaju novu većinu u Općinskom vijeću u kojoj nema Laburista.

Za sada nije poznato ima li Abdić ambicija za još jedan načelnički mandat.

Aktuelni gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković uvjeren je da će opet biti kandidat PDP-a za gradonačelnika ovog grada i dodao je kako će na izborima u oktobru ostvariti ubjedljivu pobjedu.

VEZANI TEKST - Neimar Mandić: Sve stepenice načelnika Općine Centar ne mogu izbrojati ni njegovi saradnici

- Podržat će me jednoglasno Gradski odbor i Predsjedništvo Gradskog odbora PDP-a. Imam snagu i stabilnu većinu da sav taj proces i proceduru završim u sopstvenoj stranci. Imat ću snažne i stabilne koalicione partnere. Ubjedljivo ću opet pobijediti na izborima - poručio je.

Aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić najavio je da će se treći put kandidovati za načelnika ove općine, ali ovoga puta kao nezavisni kandidat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.