open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a
Čović, koji je naručivao Bošnjake iz logora, o muzeju HVO-a: Ne govori se u istom kontekstu o drugim mjestima stradanja
Praviti političke događaje oko tema kao što je muzej HVO-a u Mostaru je u najmanju ruku, neću reći licemjerno, da ne povrijedim osjećaje onih koji se vežu za taj prostor, ali mislim da to vrijeme treba ostaviti historiji, a koje se nažalost na različite načine doživljavaju, i da obilježimo ono što svako obilježava - rekao je predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović u utorak tokom obilježavanja Dana udruženja hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata (HVIDRA) u Mostaru.
30.05.2023. u 14:18
get url
text

Komentirajući novinarski upit o polemiziranju izgradnje muzeja HVO-a na Heliodromu, budući da je i SDP BiH pripremio za sjednicu mostarskog Gradskog vijeća inicijativu da Grad Mostar zabrani izgradnju muzeja kojeg je podržala i Vlada Federacije BiH, Čović je upitao šta je s Muzejom u Jablanici, napominjući kako se ne govori u istom kontekstu o drugim mjestima stradanja pripadnika drugih naroda.  

- Jesam li čuo ijednog predstavnika onih koji pozivaju na Heliodrom da kažu 'Stanite malo, šta je s muzejom u Jablanici?'. Je li moguće da to prešutimo? To ćemo morati staviti u istu ravan. To je historija našeg naroda - rekao je Čović. 

Izrazio je žaljenje što je uopće bila potreba za mjestima gdje je u Domovinskom ratu bilo onih koji su morali biti lišeni svoje slobode, bez obzira na to o kome se radi.

- Ali, na isti način gledajmo i Heliodrom i IV osnovnu školu koja je danas institucija države kao i Muzej u Jablanici koji danas svečano obilježavamo kao muzej, a znamo dobro kakva su tamo stradanja bila kao i mnogo stratišta hrvatskog i bošnjačkog i srpskog naroda diljem Bosne i Hercegovine - podvukao je Čović, dodajući kako želi vidjeti ovaj spomenik koji baštini žrtvu hrvatskog naroda na isti način kao i spomenik koji baštini žrtvu bošnjačkog naroda u Mostaru.

Na pitanje je li licemjerno to obilježavati na mjestu gdje su ljudi stradali, Čović je rekao kako se to da analizirati i gdje su stradali i gdje se gradi muzej. 

VEZANI TEKST - Index.hr o Draganu Čoviću: Od komuniste do nacionaliste, naručivao Bošnjake iz logora kao ćevape

Krajem februara ozvaničen je početak radova obnove zgrade Vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH u kasarrni "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru.

Kad je riječ o Čoviću, i u medijima je objavljivano da je on tokom rata vodio važnu mostarsku fimru Soko, a iz te faze njegove karijere ostao je zapamćen dokument, tj. "Zamolnica" u kojoj Čović traži da mu se na prinudni rad pošalje "deset zarobljenika" iz logora HVO-a u kojima su držani Bošnjaci.

Čoviću je odobren zahtjev, a on nikada nije demantirao da je potpisao tu zloglasnu zamolnicu, nego je tek rekao da "niko ko je tokom rata boravio u Sokolu ne može reći da je bio zlostavljan".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.