open-navfaktor-logo
search
Sjednica HNS-a
Čović: Legitimno predstavljanje osnova svega
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović najavio je niz sastanaka iduće sedmice čiji je krajnji cilj uspostava vlasti u Federaciji BiH.
14.04.2023. u 13:32
get url
text

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a Čović je ponovio da ne zagovara intervenciju visokog predstavnika kada je u pitanju imenovanja izvršne vlasti u Federaciji BiH.

- Mi smo svoj koncept iznijeli kad smo dogovarali nakon izbora kako želimo praviti vlasti i došli smo do onoga što imamo danas. Istina za volju, očekivali smo da ćemo do konca prošle godine imati Vijeće ministara i Vladu Federacije, međutim vrijeme odmiče i imamo kod "Osmorke" jako puno razmimoilaženja i prilagođavanja potrebama biračkog tijela u Federaciji BiH - kazao je Čović.

Dodao je kako je u sporazumu kojeg su nakon izbora potpisali predstavnici političkih stranaka iz RS-a i Federacije BiH, navedeno da će u roku od šest mjeseci "biti riješen" izborni zakon te da su isti zaključak ranije podržali predstavnici svih bh. političkih stranaka na sastanku u Briselu.

- Nikakvih naturanja izmjena Izbornog zakona ne može biti niti će ih hrvatska strana podržati. Bilo kakva druga rješenja ili rješenja koja bi nešto korigirala u Izbornom zakonu, moraju podrazumijevati legitimno predstavljanje i u Predsjedništvu i u domovima naroda. Tu izuzetaka nema prema bilo kome - poručio je Čović.

Ti stavovi navedeni su u Mostarskom sporazumu, koji su u junu 2020. potpisali čelnici SDA i HDZ-a BiH, i taj sporazum morat će se provesti do kraja, dodao je.

- Naš partner mogu biti oni koji razumiju da je BiH multietnička zemlja u kojoj se mora osigurati potpuna ustavna jednakost tri konstitutivna naroda i da se mora osigurati legitimno predstavljanje. Visoki predstavnik niti bilo koji drugi predstavnik međunarodne zajednice ne može donositi nikakve odluke koje neće uvažiti to načelo do kraja – kazao je Čović.

Čelnik HDZ-a medijima je nakon sjednice predsjedništva HNS-a u Mostaru, odgovarajući na pitanje hoće li se odazvati pozivu dopredsjednika Federacije BiH Refika Lende na sastanak povodom formiranje federalne Vlasti, kazao:

- Neću se odazvati pozivu. Lendo ima svoju predsjednicu Federacije. Na kojem osnovu bih ja kao predsjednik HDZ-a trebao pričati s dopredsjednikom Federacije?

Čović je rekao kako ne vidi nikakvog smisla u tom sastanku i da je poziv proslijedio predsjednici Federacije Lidiji Bradara.

Govorio je i o istupima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, o otcjepljenju i o prekidu NATO puta, te naveo da ne želi komentirati izjave drugih lidera.

- Kad bih komentirao šta moje kolege govore, ja ništa drugo ne bih radio. Euroatlantske ambicije BiH nemaju alternativu. Nije nama tajna da RS ne želi u NATO. Svaki dan smo bliže NATO-u razumijevajući da jedan od naroda to vidi drugačije - rekao je Čović, prenosi Bljesak.

Govoreći o najavama o neovisnosti RS-a, Čović je rekao kako Dodik nikad nešto slično nije rekao u njegovu društvu i da se to može vezati uz situaciju između Srbije i Kosova.

- Unitarizam i separatizam hrane jedno drugo, a onda se nadmudrujemo ko je veći političar za svoj narod - rekao je medijima u Mostaru Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.