open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a
Čović: Moj optimizam je potrošen..., za dogovor u nekim stvarima bile su u pitanju nijanse
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, nakon današnjeg okončanja pregovora o izbornom zakonodavstvu u Neumu kazao je kako su bili blizu dogovora, ali da se pregovori nastavljaju i u narednih desetak dana.
30.01.2022. u 14:19
get url
text

Istakao je kako su u vezi s nekim stavkama bile u pitanju nijanse.

Kazao je da njegovo uvjerenje da će sve okončati u Neumu, uprkos optimizmu, nije ostvareno ali da je puno toga stavljeno na sto po pitanju sva četiri elementa dogovora.

- Želja je bila da provedemo sporazum iz Mostara, da na neki način damo jasan odgovor u vezi legitimnog predstavljanja u Predsjedništvu i Domu naroda kako bi se provele sve presude Suda u Strazburu, odnosno Ustavnog suda BiH i oko te četiri teme smo razgovarali. Određeni iskorak postoji, neki će kazati da je ostalo malo razlika i treba to još usaglasiti, ali ima se jedan dobar osnov jer je ovo prvi put da smo stavili na sto konkretne prjedloge i inicijative. Do sada je njih stavljao samo HDZ i predstavnici hrvatskog naroda.

VEZANI TEKST - Kraj dogovora u Neumu: "Dom naroda, funkcionisanje FBiH, Predsjedništvo, jako smo blizu"

I oko izbora članova Predsjedništva, razmatrano je nekoliko modela i prvi put smo razmatrali jedan model koji je došao sa bošnjačke strane tako da imamo tri modela koji su u fazi pokušaja međusobnog usaglašavanja - kazao je Čović.

Istaknuo je da je važno što se rasčistilo otvoreno pitanje da li je ono što se predlaže u skladu s EU standardima i Venecijskom komisijom.

Kazao je da je pravo pitanje kako dalje.

- Ostavlja nam se mogućnost da pokušamo sami nastaviti razgovore u narednih sedam do deset dana i da pokušamo približiti stavove oko Predsjedništva i Doma naroda, ako bi to usaglasili, mislim da bi se za ostale stvari lahko dogovorili. Moj optimizam je potrošen u proteklih šest mjeseci - naveo je Čović.

On je dodao da "više nema smisla da se razgovara s ljudima s kojima su se do sada vodili pregovori, već da očekuje da neko od pridošlih kolega organizira sastanak", gdje će se pokušati doći do dogovora.

Kazao je u osnovi da sve što su sebi stavili u zadatak nisu uradili i da to nije prvi put.

VEZANI TEKST - Radončić: Nismo se bavili izdajom, kako sam čuo, probosanske stranke su bile jedinstvene

- Ulazimo u izbornu godinu nepripremljeni za izborni proces i siguran sam da je aktuelna politička situacija nama bila primarno motiv da ovoliko sjedimo – kazao je također Čović.

Čović je istakao da su predložili model iz dvije izborne liste.

- Jutros smo predlagali elektronski model u Federaciji BiH s dvije izborne liste. Dobili smo onda i prijedlog s bošnjačke strane. Mislim da uz jedan ozbiljan rad da smo ovo uradili prije šest mjeseci, danas bismo imali dogovor. Oko Doma naroda mi smo predlagali 16 plus 1 model, da 16 ide po modelu brojnosti, a da 17-og biraju svi kantoni. Što se tiče reduciranja ovlasti, mi smo ponudili rješenja na koje nismo dobili odgovor - poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.