open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo HDZ-a
Čović: Najveći dio planiranog smo realizirali, Izborni zakon završit ćemo u prva dva mjeseca naredne godine
Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) danas je u Vitezu održalo svoju redovnuu osmu sjednicu.
22.12.2023. u 16:13
get url
text

Kako je saopćeno, Predsjedništvo je razmatralo izvješće i realizaciju programskih ciljeva u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za 2023. godinu.

Aktuelna politička situacija u BiH te aktivnosti izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini teme su o kojima je prisutne informirao predsjednik stranke Dragan Čović.

Zamjenica predsjednika i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, osvrnula se na aktivnosti Vijeća ministara BiH, pri čemu je istaknula niz aktivnosti, razgovore i napore koje se ulažu za  postizanje dogovora u duhu ispunjavanja 14 ključnih prioriteta. Intenzivan politički dijalog uz međusobno uvažavanje nema alternativu, kako bi se postigao konačan dogovor i cilj, kazala je.

Toni Kraljević, dopredsjednik HDZ-a BiH i ministar finansija i dopredsjednik Vlade Federacije BiH govorio je o aktivnostim Vlade i koracima oko usuglašavanja budžeta.

Predsjedništvo je raspravilo naredne korake kako bi se usvojio Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2024. godinu, kao i predan rad na ispunjavanju nužnih reformi. Ocijenjeno je, kako je postignut izuzetan napredak te kako se mora nastaviti aktivno rješavati svi otvoreni izazovi od 14 ključnih prioriteta BiH.

- Razgovarali smo o onome što smo radili i uspjeli realizirati, što su bili naše stranačke odrednice i planovi za 2023. godinu. Imali smo izvješće predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine, Vlade Federacije i Republike Srpske. Predsjedništvo je zaključilo kako smo najveći dio onog sto smo stavili kao plan i zadatak, realizirali - poručio je Čović u izjavi medijima.

- Ostalo je još stavri koje treba završiti, usvojiti budžete na razini BiH i Federacije, to nam je zajednički interes - naglasio je on.

Spomenuo je i Izborni zakon koji još nije u Parlamentarnoj proceduri, ali naglasio je, kako će se kroz prvi i drugi mjesec i taj posao završiti do kraja, jer je to jedan od 14 uvijeta.

- Ostalo je još nekih tehničkih detalja na razini kantona i entiteta, koje nismo do kraja realizirali a koje smo dogovorili. Dogovorena je i zajednička sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i svih nositelja vlasti za 22. januar iduće godine, kako bi se razmatrala strateška pitanja i smjernice djelovanja za 2024. godinu - zaključio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.