open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Čović nakon pisma Blinkena: Snažan motiv da ključna pitanja privedemo kraju
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović pozdravio je danas pismo američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena, ocijenivši da se pismo "savršeno nadovezuje na sve ono što legitimni predstavnici hrvatskog naroda ističu već duže vrijeme".
02.04.2021. u 14:21
get url
text

- Sjedinjene Američke Države su, uz EU, naš najvažniji geopolitički i geostrateški partner. To su naši prijatelji koji su nebrojeno puta do sada pružili ruku našoj zemlji. Pozdravljam pismo američkog državnog sekretara, gospodina Anthonyja Blinkena, koje se savršeno nadovezuje na sve ono što ja lično, kao i legitimni predstavnici hrvatskog naroda ističemo već duže vrijeme. Njegove izjave uzimamo kao snažan motiv da ključna politička pitanja konačno privedemo kraju. Jasno je istaknuto kako niko to neće učiniti za nas, nego da je to naša odgovornost u kojoj oni samo mogu pomoć - istakao Čović, saopćeno je iz HNS-a.

Dodao je kako se implementacijom ključnih odredbi u predmetima "Ljubić" i "Sejdić i Finci" započinje nova era evropske Bosne i Hercegovine.

- Ukoliko je potrebno odraditi i minimalne ustavne korekture mi ćemo to i uraditi. Konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje je ustavna, društvena i politička srž Bosne i Hercegovine. To ističu odluke i Ustavnog suda BiH kao i Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu - naglasio je Čović.

VEZANI TEKST - Blinken pisao Predsjedništvu BiH: Fokusirati se na provođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih reformi

Čović je dodao da se prilagodbom neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH jača natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, uz omogućavanje svima da se kandidiraju i da mogu biti birani.

- To su načela demokratije koja ističu i državni sekretar Blinken i institucije EU. Strateško savezništvo sa SAD i EU je potvrđeno Sporazumom u Mostaru u junu prošle godine koji smo skupa parafirali i obavezali se provesti i implementirati do kraja. Legitimna volja da vas neko predstavlja, bez diskriminacije bilo koga, je temeljno ljudsko i demokratsko pravo i to jasno prepoznaje gospodin Blinken kojem se ovim putem zahvaljujem što je i na ovakav način uputio jedan snažan motiv za postizanje konačnog i održivog rješenja, kao i privrženosti evropskoj perspektivi naše domovine Bosne i Hercegovine - ustvrdio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.