open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Čović: Nastavit ćemo čvrsto raditi na ispunjavanju kriterija za članstvo u EU
Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović komentirao je na platformi X izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine.
08.11.2023. u 15:38
get url
text

- Danas je Evropska komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovore s BiH nakon što se postigne potreban stepen usklađenosti. Duboko posvećeni evropskoj budućnosti naše domovine, nastavit ćemo čvrsto raditi na tom cilju. Zahvaljujemo svim EU partnerima koji su nam pružili podršku - napisao je Čović.

U Izvještaju o Bosni i Hercegovini za 2023. godinu Evropska komisija pozdravila je reformske napore koje je Bosna i Hercegovina poduzela od sjednice Evropskog vijeća u decembru 2022. kada je našoj zemlji dodijeljen kandidatski status.

Evropska komisija također je navela kako su potrebni daljnji napori da Bosna i Hercegovina ispuni 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije po zahtjevu za članstvo u EU i koracima navedenim u preporuci Komisije za kandidatski status.

Komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom u EU nakon što se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo.

Komisija će izvijestiti Evropsko vijeće o napretku najkasnije u martu 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.