open-navfaktor-logo
search
Krišto na čelu VMBiH
Čović ne brine što bi SDA mogla imati većinu u Klubu Bošnjaka, to neće utjecati na sporazum sa "Osmorkom"
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH na današnjoj press konferenciji u Mostaru, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, potvrdio je da će predložiti Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
02.12.2022. u 13:46
get url
text

Kazao je da misli kako će za prijedlog Borjane Krišto imati većinu, te da predsjedavajuća Predsjedništva BiH pokrene proceduru imenovanja već do kraja iduće sedmice, u skladu sa pravilnicima i procedurama. 

- Što se tiče Zastupničkog doma BiH naš kandidat u ime HDZ-a je Marinko Čavara, u kolegij Zastupničkog doma FBiH Mladen Bošković, a što se tiče predsjednice Federacije BiH kada dođe vrijeme predlaganja to bi bila Lidija Bradara.

HDZ će imati većinu koja će mu osigurati da jedini predlaže predsjednika FBiH, što znači minimalno 13, a možda ćemo imati 14 ili 15. Tako da je realno očekivati četiri delegata u Domu naroda BiH, i Devedesetka jednog predstavnika, i bilo bi realno da svi budu vezani za HDZ u Domu naroda BiH. Mislim da ćemo imati dovoljnu većinu stranaka koje su potpisale koalicioni sporazum, između 46 i 48 ukupno predstavnika u Domu naroda FBiH, što jeste uvjerljiva većina - kazao je Čović. 

Govorio je da im je želja da što prije se krene i u formiranje kantonalnih vlada. 

S obzirom na to da iz SDA tvrde da će imati većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH, Čović je kazao da to neće utjecati na koalicioni sporazum potpisan sa "Osmorkom". 

- Treba sačekati nekoliko sredina gdje se ždrijebanjem treba utvrditi ko je predstavnik, negdje su ona i napravljena. Taj broj ne bi trebao utjecati na bilo koji način na naš sporazum - naveo je Čović.

Kada je riječ o ministarskim pozicijama, Čović je kazao da će kao i do sada ministarstvo finansija FBiH voditi kadrovi njegove stranke.

- Sredinom iduće sedmice predstavnici stranaka koje su potpisale koaliciju krenut će u dogovore, pa ćemo vidjeti šta od resora će svako dobiti. Moja želja je da ćemo zadovoljiti sve potrebe Hrvata, sva područja iz BiH iz kojih dolaze. Naša je želja da imamo ovoga puta i ministarstvo energetike i rudarstva - kazao je Čović, dodajući da do sada ni jedan razgovor nije vođen na tu temu.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.