open-navfaktor-logo
search
Reakcija
"Čović Nikšiću ispred nosa vrijeđa Komšića i građansku BiH, je li vama u SDP-u ovo normalno?"
Šef Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mahir Mešalić komentirao je današnju konferenciju za novinare nakon sastanka lidera stranaka SNSD-a, HDZ-a i "Trojke" u Mostaru.
25.09.2023. u 22:50
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Sastanak obećava; Nikšić: Svi pokazali zavidan nivo spremnosti; Dodik: Ili sve u paketu, ili ništa

Posebno mu je zasmetalo, kako je naveo, "šovinističko vrijeđanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, koga je lider HDZ-a Dragan Čović nazvao "bošnjačkim članom Predsjedništva, na što Nermin Nikšić uopće nije reagirao.

- Dragan Čović ispred nosa Nermina Nikšića na jedan šovinistički način vrijeđa predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića nazivajući ga "bošnjačkim članom". Napao je i borbu za građansku BiH pred predsjednikom SDP-a, dok je on (Nikšić) slušao i umjesto burne reakcije, samo oborio glavu. Sve je to zabilježeno kamerama - napisao je Mešalić.

Podsjetio je da mu je "nakon prošlog sastanka u Jablanici onaj treći (Dodik) psovao genocid u lice.

- Pa se pitam ima li i jedan funkcioner SDP-a da traži odgovornost Nikšića, da li je vama sa članskom kartom SDP-a normalno ovo ponižavanje BiH i institucija BiH u kojima sjedite?! Gdje ste funkcioneri SDP-a Bećiroviću, Magazinoviću, Helezu, Čengiću, Jasmine Imamoviću, Mašiću, Vojine Mijatoviću, Benjamina Karić, Stojanoviću i svi ostali koji se deklarativno zalažete za građansku državu, da reagujete i da u najmanju ruku iznesete svoj stav da ovo ponašanje vašeg predsjednika SDP-a i oktroisanog Premijera FBiH nije normalno. Da li baš svi morate šutjeti? - napisao je Mešalić.

Dodao je da ih to pita "kao neko ko je prije izbora 2. oktobra vjerovao da će se funkcioneri SDP-a barem uvijek suprotstaviti i reagovati na ovakve stavove i dalje etničke podjele.

- Čak je Čović ispred Nikšićevog nosa kritikovao govor predsjednika Komšića u UN-u o stanju u BiH i regionu, pa vas ovim putem pitam šta to u njegovom govori nije tačno? Moramo sačekati javno ograđivanje od vas funkcionera SDP-a, pa da tačno znamo ko slijedi Nikšićevu politiku obaranja glave i tkz. "kompromisa" a ko će jasno osuditi ovu šutnju i obaranje glave - napisao je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.