open-navfaktor-logo
search
Čelnik HDZ-a
Čović: Nismo odustali od promjena Izbornog zakona i legitimnog predstavljanja, to je prioritet svih prioriteta
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je da ova stranka nije odustala od legitimnog predstavljanja te da je tu prioritet svih prioriteta. 
07.11.2023. u 13:25
get url
text

Istakao je i kako će čelnici političkih stranaka koji u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine do kraja mjeseca imati razgovore o izmjenama Izbornog zakona.

- Čekali smo da završimo sve druge zakone, to sam više puta govorio, o sudovima, sukobu interesa, sprječavanju pranja novca. Ostala su dva osjetljiva zakona, za nas je veoma važan Izborni zakon. Naravno da je tu legitimno predstavljanje i to ćemo javno pričati. Naše kolege su razgovarale s predstavnicima OHR-a, ja sam prije dva, tri dana razgovarao s ambasadorom SAD-a, intenzivno se ovih dana pripreme vode - kazao je Čović, prenosi N1.

Poručio je da će se kroz radna tijela koja se tiču Izbornog zakona vrlo brzo sjesti za stol i iznijeti svoje prijedloge.

- Druge dvije strane će iznijeti svoje. Za nas je prioritet u izmjeni Izbornog zakona legitimno predstavljanje. Prioritet svih prioriteta. Predsjedništvo, domovi naroda, naravno ima i drugih stvari koje treba promijeniti u Izbornom zakonu i o tome ćemo voditi računa, o ovim tehničkim, integritetu izbornog procesa, ali šta će biti značajnije za integritet od legitimnog predstavljanja. Ako neko obmanjuje javnost i predstavlja jedan konstitutivni narod, pa to je najveće ugrožavanje integriteta izbornog procesa - naglasio je Čović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.