open-navfaktor-logo
search
Lider HDZ -a
Čović o diplomatskom skandalu: Plenković je poslao vrlo jasnu poruku o legitimnosti članova Predsjedništva BiH
Premijer Hrvatske, Andrej Plenković, uzburkao je javnost, nakon što je odbio učestvovati na sastanku s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, tokom današnje posjete evropske delegacije Bosni i Hercegovini.
23.01.2024. u 23:05
get url
text

Lider HDZ-a Dragan Čović prokomentarisao je ovaj diplomatski skandal za RTL televiziju. Na pitanje novinara da li podržava Plenkovića u tome što nije otišao u Predsjedništvo BiH i što je na taj način izbjegao susret s Komšićem, odgovorio je da ne smatra da je Plenković izbjegao susret s Komšićem.

- On je poslao vrlo jasnu poruku o legitimnosti članova Predsjedništva. Mi, naime, imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva. O tome sam danas govorio i pred predsjednikom Evropske komisije premijerom Rutteom i naravno pred Andrejem (Plenkovićem) i to je bila odlična prilika jer jedan od naših uslova, od četrnaest onih koji nam trebaju da bi otvorili vrata EU, je izborni zakon. I nema veće prijetnje integritetu izbornog procesa nego kad neko zloupotrijebi takav glas - naveo je Čović.

Mišljenja je da ovakav potez ne može ugroziti odnose BiH i Hrvatske već će ih dodatno osnažiti.

- Ovo što radi gospodin Andrej Plenković ima apsolutnu podršku u Bosni i Hercegovini - tvrdi Čović.

Na pitanje može li BiH ispuniti sve što se od nje očekuje i u martu otvoriti pregovore s Evropskom unijom, odgovorio je da može i mora.

- Bio sam sudionik. Jedan od ovih pet zadnjih razgovora, gdje smo upravo napravili plan i sad su nam precizno dali šta se od nas očekuje. Optimističan sam - kazao je. 

Upitan da li je u procesu postizanja dogovora lider SNSD-a Milorad Dodik smetnja, odgovorio je da Dodik nije smetnja te je podsjetio da je "on bio domaćin zadnjeg sastanka".

- I bio je najkonstruktivniji da usvojimo sve, i budžet i Zakon o sukobu interesa i Zakon o sprečavanju pranja novca, terorizma i da ne nabrajam sve druge zakone. Mislim da je on bio do kraja konstruktivan - zaključio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.