open-navfaktor-logo
search
Čelnik HDZ-a
Čović o hapšenju Debevca i Mehmedagića i OHR-u: To je za plakati, protiv sam Schmidtovih nametnutih rješenja
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović komentarisao je danas hapšenje predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića te posljednja upozorenja i najave iz Ureda visokog predstavnika (OHR).
20.12.2023. u 12:43
get url
text

- Ja bih rekao da je to nešto za ne komentarisati, to je za plakati. Nije prvi put da vrh pravosudne vlasti, predsjednika Suda do jučer prvog čovjeka OSA-e privedete i koju poruku šaljemo svima nama. U kojoj državi živimo - upitao je Čović i dodao: 

- Moje pitanje je svim predstavnicima međunarodne zajednice koji su se slikali s tim ljudima posljednjih godinu ili dvije i davali im podršku u njihovom radu. Ali niko nije iznad zakona, od mene pa nadalje svako ima da odgovara za ono što je uradio kršeći zakon.

Čović je govorio i o najavama visokog predstavnika Christiana Schmidta da će, ukoliko to ne uradi Parlament BiH, nametnuti izmjene Izbornog zakona.

- Protiv toga sam da visoki predstavnik nameće bilo kakva rješenja. Ako imamo vlast, za koju kažemo da funkcioniše, zašto bi umjesto nas bilo ko donosio zakone i zakonska rješenja. Na nama je taj posao - poručio je Čović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.