open-navfaktor-logo
search
Čelnik HDZ-a
Čović o izmjenama Izbornog zakona: Uvodi se uvjetna kategorija za izbor člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda
Predsjednik HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović izjavio je da je poslao dokument s prijedlogom izmjena Izbornog zakona, koji je izrađen u skladu s rezultatima dogovora predstavnika vladajućih stranaka na sastanku održanom prije četiri dana u Laktašima.
22.01.2024. u 13:37
get url
text

- To nije prijedlog HDZ-a nego ono o čemu su razgovarali predstavnici pet stranaka. Tu su tri elementa, jedan se element odnosi na izmjene Izbornog zakona koji se tiče Centralne izborne komisije, drugi element se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i treći se odnosi na tehnička pitanja ili transparentnost integritet izbornog procesa. To smo stavili u jednu cjelinu i to je odraz naših razgovora na posljednjem sastanku petorke - izjavio je Čović nakon proširene sjednice Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a u Mostaru.

Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, s obzirom da nije moguće postići dogovor o izmjenama Ustava, ponuđeno je rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda u kolektivnom šefu države, dodao je.

Prema tom prijedlogu, ništa se ne mijenja kada je u pitanju izbor člana iz srpskog i bošnjačkog naroda, a dodaje se uvjetna kategorija za člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda.

- Onaj ko pobijedi na listi Hrvata, morat će zadovoljiti uvjet da je pobijedio u barem tri kantona koje su tamo definisane, ako nije u tri, onda u dvije, ako nije u dvije onda u jednoj, odnosno ako nije pobijedio ni u jednoj, onda je konačno izabran onaj s najvećim brojem glasova. Taj uvjet onemogućava da se s 99 posto nečijih drugih glasova bira hrvatski član Predsjedništva - pojasnio je Čović i dodao da se radi o sljedećim kantonima: SBK, HNK, ZHK, Livanjski i Posavski. 

Istakao je kako se nada da će do kraja februara izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i set evropskih zakona kako bi onda Bosna i Hercegovina u martu dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.