open-navfaktor-logo
search
Lider HDZ-a
Čović o sudiji Ustavnog suda BiH: Dogovarali smo usmeno uz prisustvo međunarodnih predstavnika, to treba provesti
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović komentirao je imenovanje sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine te istakao kako Marin Vukoja ima njegovu punu podršku.
17.03.2023. u 14:23
get url
text

Čović je najavio sastanak sa sa Nerminom Nikšićem, predsjednikom SDP-a, naredne sedmice, na kojem bi trebali napraviti sporazum i definisati, kako je naveo, odnose između dva stranačka bloka, bez obzira na to da li su u pitanju resori ili neki drugi odnosi.

Kazao je kako je ovih dana postojao nesporazum kada je u pitanju imenovanje ustavnog sudije.

- Sporazum će definisati ono što će otkloniti nesporazume u javnosti. Imali smo nesporazum kod imenovanja sudije u Ustavnom sudu BiH. Takve stvari koje smo do sada dogovarali usmeno i uvijek uz prisustvo međunarodnih predstavnika, trebalo je provesti. Želimo u taj sporazum ugraditi precizno sve, svaki resor, svaku instituciju, a ima ih jako mnogo - pojasnio je.

Kako kaže, Vukoja je predložen zato što ima sve kompetencije za radno mjesto.

- Danas kada neko želi spinovati nešto, ja ću odgovoriti Zastupnički dom, većina. Ja sam siguran da će biti izabran gospodin Marin Vukoja. Ja sam siguran da do kraja može kompetentno odgovoriti svim mjerilima onoga što danas treba biti sudija Ustavnog suda. Pogledajte ko je do sada činio Ustavni sud, ko i sada čini iz jednog, drugog i trećeg naroda pa ćete vidjeti da to nije do kraja pravosudna institucija - naveo je Čović.

VEZANI TEKST - Nikšić potvrdio da će SDP glasati za HDZ-ovog favorita Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH

Istakao je kako daje punu podršku Marinu Vukoji i dodao da on nije niti se ikada prikazivao kao član stranke.

- Vidite ko čini sudije Bošnjake u Ustavnom sudu. To su dopredsjednici SDA. Mi smo to izbjegli, iako smo prije imali kandidate. Spinovi okej, ali da neko kaže da će se sud dati Čoviću ili HDZ-u ili Hrvatima, odgovorio sam da smo i do sada imali dva predstavnika Hrvata u tom sudu - kazao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.