open-navfaktor-logo
search
Čestitao Dan državnosti
Čović o zabrani skupa u Mrkonjić Gradu: To je realan ambijent BiH
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine te je dodao kako nema potrebu posebno komentirati odluku Policijske uprave Mrkonjić Grad, koja je zabranila javni skup u tom gradu u povodu tog državnog praznika.
24.11.2023. u 14:20
get url
text

- S radošću svima onima koji slave današnji dan čestitam taj dan - izjavio je Čović u Orašju, gdje je učestvovao na naučno-stručnom skupu u povodu 200. godišnjice otvaranja prve pučke škole u BiH.

Dodao je kako je u vrijeme dok je obnašao neke druge dužnosti u državnim institucijama redovno organizirao prijeme u povodu Dana državnosti, te da je to bila prilika da se na poseban način istakne da Bosna i Hercegovina ima svoju historiju i svoje vrijednosti.

Na novinarsko pitanje da prokomentira odluku vlasti RS-a da zabrane javni skup u Mrkonjić Gradu u povodu Dana državnosti BiH, Čović je odgovorio kako ne komentira takve poteze i da je to "realan ambijent Bosne i Hercegovine".

- Promišljajući događaje koji su nas obilježili zadnjih 30 godina, s pozicije jednog, drugog ili trećeg naroda, što se manje budemo kritički osvrtali na izričaj onog drugog lakše ćemo doći do integriranog razmišljanja o onome što mi jesmo u Bosni i Hercegovini. Apsolutno nemam nikakav kritički osvrt na bilo koji događaj te vrste, ali mislim da što realnije budemo sagledavali naše razlike, i historijske, i sadašnje, stvorit ćemo pravi ambijent da BiH može biti ono što je: sastavnica sva tri naroda, ali i svakog žitelja koji Bosnu i Hercegovinu doživljava kao svoju domovinu - poručio je Čović.

Kako je istaknuo, svako ima pravo baštiniti nešto iz svoje historije onako kako želi, ali da je bitno da se kroz tu historiju nauči "ko smo i šta smo".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.