open-navfaktor-logo
search
Dio napravio Schmidt
Čović: Od iduće sedmice intenzivniji razgovori o Izbornom zakonu, držat ćemo se legitimnog predstavljanja
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović najavio je danas u Mostaru kako će od iduće sedmice biti intenzivirani razgovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te da je to dogovoreno na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a.
13.11.2023. u 14:43
get url
text

- Upoznali smo kolege u kojoj smo fazi u vezi s izmjenama Izbornog zakona i otprilike dogovorili vremensku dinamiku, što bi značilo da mi od iduće sedmice počinjemo intenzivne razgovore na najvišim političkim nivoima naših stranaka, prvo kroz Federaciju, potom s partnerima iz RS-a, a potom da zajedno pokušamo usaglasiti stavove. S obzirom na to da je to jedan od 14 uvjeta za kandidatski status, odnosno uključenje u proces pregovora uvjeren sam da ćemo to dinamizirati u narednih 15-ak dana - kazao je.

Dodao je kako imaju prijedlog te da ima više pravaca u kojima žele djelovati.

- Prijedlog imamo i prije malo više od godinu dana usvojili smo na Domu naroda jedan prijedlog izmjena Izbornog zakona i on nije prošao na Zastupničkom domu. Sad ćemo ga morati malo korigirati jer jedan dio onog što smo mi predlagali na neki način je napravio visoki predstavnik na sam dan izbora. Držat ćemo se legitimnog predstavljanja. To je za mene osnova izmjena Izbornog zakona i to je osnova na kojoj može počivati čitav izborni proces u BiH da bi ga smatrali legitimnim. Ako je nešto zloupotrebljeno to je hrvatski član Predsjedništva kada se bira glasovima Bošnjaka - naglasio je Čović.

Ocijenio je kako je ovo prvi korak te da će nakon što obave razgovore s predstavnicima iz Federacije i RS-a dogovoriti taktiku kako se u narednih dvadesetak dana približiti konačnom rješenju.

- Rokovi su istekli. Vlast je uspostavljena, šest mjeseci je prošlo i uvjeren sam da će biti dovoljno mudrosti kod svih kolega da završimo priču o Izbornom zakonu - kazao je.

Istakao je kako su tri, četiri zakona manje ili više dogovorena te da bi bilo genijalno kada bi oni bili usvojeni do odlaska u Brisel, koji je planiran u prvoj sedmice dvanaestog mjeseca.

Na pitanje da prokomentariše pismo parlamentaraca iz RS-a upućeno američkom Senatu i Kongresu u kojem se navodi da je BiH već dugo "utočište radikalnih islamista", Čović je rekao kako to ne bi komentirao te da je to sigurnosno pitanje BiH i da će ono biti otvoreno na sjednicama Parlamenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.