open-navfaktor-logo
search
Kad se njega tiče
Čović odšutio sve ratne zločince, samo je za jednu presudu rekao da je zločinačka
- Prvostepena je pa mi ne pada na pamet da komentiram. Čak i da je konačna, ne bih to komentirao jer sam u Hagu rekao sve što sam mislio i što mislim o Haškom tribunalu – kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, osvrćući se na presudu šefovima Miloševićeve tajne službne Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.
04.07.2021. u 19:21
get url
text

Čović dodaje da su "tri istine, tri različita gledanja, ovisi o kome se radi".

- Tako je uvijek u Bosni i Hercegovini – zaključuje on.  

Čović je u junu 2017. godine, u vrijeme kada je bio član Predsjedništva BiH, boravio Hagu gdje se sastao s čelnicima tzv. Herceg-Bosne, koji su bili smješteni u pritvorskoj jedinici Tribunala. Bila je to druga posjeta Čovića hercegbosanskoj šestorci u posljednjih godinu dana.

VEZANI TEKST - Muk o presudama zločincima: I Čović kao sutkinja Nyambe ima "suprotno mišljenje"

Haški tribunal te godine 29. novembra osudio je pravosnažno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. 

Bio je to jedini i posljednji put da je Čović reagirao na presudu, tako da ne stoji njegova izjava kako ih ne komentira. 

- Ova presuda je zločinačka prema svakom časnom predstavniku i Hrvatskog vijeća odbrane i hrvatskog naroda i mi na to vrijeme moramo biti ponosni – kazao je tada predsjednik HDZ-a BiH.

Rame za plakanje Čoviću bio je hrvatski premijer Andrej Plenković. Samo sedam dana nakon izricanja pravosnažne presude Prliću i drugima, doputovao je u Mostar.

- Hrvatska poštuje hašku presudu u slučaju političkih i vojnih lidera "Hrvatske Republike Herceg-Bosna", ali nije zadovoljna nekim njenim dijelovima – kazao je Plenković početkom decembra 2017. godine nakon susreta sa Čovićem.

Čović je kazao tada kako će presuda haškoj šestorci još više mobilizirati hrvatske političare u Bosni i Hercegovini u nastojanjima da hrvatski narod bira svoje legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH i domovima naroda.

- Pozivam kolege, prijatelje, prije svega Bošnjake jer zajedno sada oko toga razgovaramo, da razumiju jednu takvu potrebu. To je minimum minimuma koji treba jednom konstitutivnom narodu u Bosni i Hercegovini, koju mi doživljavamo kao domovinu - poručio je Čović.

Čović je zbog haške presude za udruženi zločinački poduhvat (UZP) iz Zagreba prijetio da će evropski put biti na "čekanju" sve dok se ne izbori za svakog časnog pripadnika HVO-a.

VEZANI TEKST - Da li je i ratni zločinac iz Ahmića Dario Kordić "nositelj europskih vrijednosti"?

- Naš zadatak je da ohrabrimo naše ljudi i da sa dovoljno samopouzdanja kažem da smo mi ipak neka vlast u BiH i Hrvatskoj i da je naše zalaganje za evropski put imalo svoju cijenu. Mi ćemo danas jasno kazati da ako treba da čeka evropski put, neka dugo čeka, ali ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH - poručivao je Čović.

Tada i više nikada predsjednik HDZ-a BiH nije komentirao haške presude ratnim zločincima. Niti Radovanu Karadžiću, niti Ratku Mladiću..., iako je jasno u presudama naznačeno da su odgovorni i za ratne zločine prema Hrvatima.

Ali to nisu Čovićevi Hrvati, stoga je bilo bespredmetno očekivati da će se oglasiti i nakon što je Sud u Hagu ove sedmice na po 12 godina zatvora osudio Stanišića i Simatovića.

I da se ne zaboravi. On je taj koji je organizirao svečani doček ratnom zločincu Dariju Kordiću u Busovači, odgovornom i osuđenom za masakr u Ahmićima aprila 1993. godine.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.