open-navfaktor-logo
search
Razgovor za BHT1
Čović: Pitanje Ustavnog suda, Izbornog zakona i državne imovine mora biti riješeno do kraja godine
Pitanje Ustavnog suda, odnosno stranih sudija, Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i državne imovine mora biti riješeno do kraja godine, bez ucjena i uvjetovanja i prividnog protektorata, izjavio je za emisiju "Odbrojavanje" BHT1 Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a.
04.10.2023. u 22:08
get url
text

- Ako neko kaže da vaš Ustav nije dobar, a rezultat je Pariskog ili Dejtonskog mirovnog sporazuma, onda je to znak da treba temeljito mijenjati ustav. Jesmo li mi spremni za takvo nešto? I sada kada na jednu stranu stavimo Ustav i Ustavni sud, koji mora donositi neke zakone o tome da li su naši propisi usklađeni sa tim ustavom, a neko s vana govori da su neke naše odluke diskriminatorne, bit će njih još. Imaju i presude Begić, to je jedna fina politička igra - rekao je, piše BHRT.

Dodao je da lično misli da legitimno predstavljanje konstituvnih naroda u institucijama gdje se donose odluke, u domovima naroda i Predsjedništvu mora zaživjeti kao takvo.

- Ti ljudi moraju biti predstavnici tog naroda, a koga će oni izabrati, a to je njihovo. Hrvatski član Predsjedništva mora biti izabran od hrvatskog naroda - kazao je i dodao:

- Bosna i Hercegovina će biti evropska država, ona će ući u NATO savez. Ona je nedjeljiva, zapamtite to, a kako ćemo se organizirati unutra, to je do nas i mi moramo to odlučiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.