open-navfaktor-logo
search
Lider HDZ-a
Čović pojasnio zašto se Krišto našla na listi za Dom naroda PSBiH: Ovo su naši potezi...
Drgan Čović predsjednik Hrvatske demokratske zajednice naveo je kako bi Bosna i Hercegovina trebala iduće sedmice imati Vijeće ministara BiH, a obrise Vlade FBiH za petnaestak dana, ali je i pojasnio zašto se Borjana Krišto našla na listi kandidata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
19.01.2023. u 19:08
get url
text

- Mislim da će iduće sedmice biti zakazana vanredna sjednica Zastupničkog doma PS BiH kako bi se potvrdilo Vijeće ministara, a onda će sigurno jedan od prvih sastanaka izvršne vlasti BiH biti sa Vladom Republike Hrvatske, uključujući i područje nauke i obrazovanja, što je jedan od naših prioriteta - rekao je Čović nakon sastanka s ministrom nauke i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske Radovanom Fuchsom.

Komentirajući izjavu zastupnika Stranke demokratske akcije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Edina Ramića, koji je rekao da će SDA predvoditi pobunu naroda ukoliko dođe do značajnije izdaje interesa države BiH, Čović je rekao da guranje HDZ-a i HNS-a u blato i njihovo vraćanje u prošlost uopće nije tema.

- Naša odlučnost je evropska. Dali smo maksimalan doprinos zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske. Sljedeće sedmice vjerujem da ćemo imati Vijeće ministara, a otprilike petnaestak dana nakon toga i obrise Vlade FBiH. Naš put je vrlo jasan, ubrzana integracijska aktivnost. Želimo stvoriti unutrašnju stabilnost u BiH. Oni koji će se nečim razočarati, prepuštamo njima i njihovoj politici da se time bave - naglasio je Čović.

VEZANI TEKST - Kandidati za Vijeća ministara: Zašto su Krišto i Konaković na listama i za državni Dom naroda

Odgovarajući na medijske navode da Borjana Krišto nije sigurna da će biti izabrano "njeno" Vijeće ministara BiH, zbog čega se navodno kandidirala za Dom naroda PS BiH, Čović je podvukao da je neko pomiješao odnose i procedure. 

- Gospođa Krišto je bila na jednoj od lista za Dom naroda. Dostavili smo četiri liste. Jednu vodim ja, a odmah iza mog imena drugo ime je gospođa Krišto, treće Darijana Filipović itd. Drugu listu vodi Zdenko Ćosić. Imamo pet imena na svakoj listi, ovo su naši potezi. Neka ko tumači kako hoće, to je sada više za zabavu analitičara. Krišto danas, kao predsjedavajući Vijeća ministara, razgovara sa međunarodnim kolegama. Od sljedeće sedmice ona je predsjedavajuća Vijeća ministara u punoj sjednici. Pred njima je puno posla i nadam se skoroj zajedničkoj sjednici s predstavnicima Vlade RH kako bismo stavili evropske teme na stol - rekao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.