open-navfaktor-logo
search
Lider HDZ-a
Čović: Pregovore o formiranju vlasti otvaramo s predstavnicima "Osmorke"
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je kako od sutra počinju formalni razgovori s predstavnicima drugih političkih stranaka o formiranju vladajućih većina na kantonalnom, federalnom i državnom nivou te je dodao kako su hrvatski politički predstavnici spremni taj posao okončati do kraja 2022. godine.
07.11.2022. u 13:20
get url
text

Čović je nakon sjednice stranačkog predsjedništva izjavio kako očekuje da će do kraja ovog mjesec biti konstituirane sve institucije zakonodavne vlasti, odnosno kantonalne skupštine te entitetski i državni parlamenti.

- Naša želja je da u naredne dvije sedmice pregovore u potpunosti završimo, ali vidjet ćemo još hoće li to moći zaista biti tako. U tom duhu smo formirali našu strategiju oko Doma naroda Federacije, kako doći do zadovoljavajućeg rješenja za poziciju HDZ-a BiH, odnosno u konačnici za Dom naroda BiH - izjavio je Čović.

Prema njegovim riječima, usljed izmjena Izbornog zakona BiH u određenoj mjeri mijenja se nacionalna struktura pojedinih nosilaca funkcija u Federaciji BiH.

- Do sada je normalno bilo da predsjednik Vlade i Zastupničkog doma budu iz istog naroda, a sada to više nije moguće. U svakom slučaju, HDZ BiH s partnerima iz HNS-a je spreman da ubrzano implementira izborni rezultat. Zauzet je stav da to svakako uradimo u ovoj godini, da imamo sve vlade u svim kantonima, entitetima i Vijeće ministara, da imamo usvojene budžete na svim ovim nivoima, da time pokažemo iskorak u odnosu na postojeće stanje u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti - poručio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Čović je najavio kako će prve službene razgovore imati u utorak u Mostaru s predstavnicima "Osmorke", predvođene SDP-om BiH, Narodom i pravdom te Našom strankom.

- Sutra ćemo imati priliku čuti kako oni vide ovu situaciju. S naše strane, mi idemo s jasnim ciljem da razgovaramo s onima koji mogu napraviti legitimne većine, jasno je šta su to legitimne većine, one se malo drukčije računaju u Federaciji u odnosu na nivo BiH - kazao je Čović.

 

Čović je dodao kako idući ponedjeljak kreću i razgovori sa SNSD-om.

- Što se tiče predstavnika srpskoga naroda, želja nam je bila razgovarati sa svima onima koji imaju šanse legitimno predstavljati svoj narod. Nakon jasnih izjava od SDS-a da su se povukli i da idu u unutarstranačke izbore, a nešto je slično i s PDP-om, mi smo se dogovorili idući ponedjeljak na sastanak s predstavnicima SNSD-a i mislim da ćemo do tada imati skoro sve drugo završeno - ustvrdio je Čović.

Pojasnio je kojim će se kriterijima voditi u razgovorima s predstavnicima drugih političkih stranaka.

- Osnovu našeg razgovora činit će to da vidimo imamo li parlamentarnu većinu, a ako imamo zajednički program idemo praviti koaliciju. Do sada smo imali samo partnerstva, a ne koalicije jer u proteklom mandatu nismo znali ko će kako glasati. Želja nam je da napravimo snažno partnerstvo na programskoj osnovi, a primaran uvjet će biti euroatlantski paket, koji za sebe veže i Izborni zakon. Drugi dio bi bio pravna država sa svim aspektima koje danas nemamo, a treći bi bio socijalno-ekonomski paket - istaknuo je.

Na pitanje novinara kakav bi raspored resora u Vijeću ministara BiH mogao biti, Čović je odgovorio kako je u ovom trenutku prerano o tome govoriti.

- Bilo bi nerazumno danas o tome govoriti. Naravno da će svako od nas imati želje i aspiracije. Oko kandidiranja naša želja je u osnovu da imamo podjednaku zastupljenost i muškaraca i žena. Drugi kriterij je svježina, zajednički je stav da mora doći do pronalaženja osoba koje mogu ovaj program iznijeti do kraja – poručio je Čović.

Kada je u pitanju popunjavanje Doma naroda Federacije BiH, predsjednik HDZ-a BiH je kazao kako misli da će biti problema s popunjavanjem srpskog i Kluba ostalih te da očekuju borbu za ovladavanjem Kluba Bošnjaka.

- Ono što je problem su Klub Srba i Klub ostalih, to se vidi iz imena i prepoznate nacionalnosti zastupnika izabranih na ovim izborima da apsolutno nećemo imati dovoljno imena za ove klubove. To znači da će CIK koristiti nekakav svoj utjecaj kako bi došli do rješenja kako popuniti te klubove. Do sad se vodila čitava priča i politika ko će ovladati Klubom Hrvata, a sada se vodi aktivnost ko će ovladati klubom Bošnjaka pa Srba pa Ostalih, i mi se tamo ne želimo miješati - istaknuo je Čović.

Osvrnuo se i na produženje nastavka misije EUFOR-a (Operacija Althea) na još 12 mjeseci, kazavši kako se radi o "prevažnom sigurnosnom pitanju".

- Ko će činiti strukturu, to će odlučivati oni koji su za to nadležni. Nema nikakvog razloga da predstavnici bilo koje vojske NATO-a ne budu učesnici na bilo kojem prostoru u svijetu, pa i u BiH. To je još jedan dokaz da se neki nisu oslobodili prošlosti i nepovjerenja. Naši predstavnici policije i oružanih snaga su u skoro svakoj mirovnoj misiji na svijetu i kako bi mi mogli uvjetovati da netko kod nas dođe ili ne dođe – kazao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.