open-navfaktor-logo
search
Kombinatorike
Čović preko svojih medija šalje ponudu: HDZ postavio dva ključna uvjeta "Trojki" za vlast
Ukoliko Elmedin Konaković (Narod i pravda), Nermin Nikšić (SDP) i Edin Forto (Naša stranka) uistinu žele formirati vlast sa HDZ-om BiH i SNSD-om, kako tvrde, a izbaciti SDA iz vlasti, morat će prihvatiti dva uvjeta HDZ-a, poruka je portala koji je pod kontrolom predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. 
06.10.2022. u 08:57
get url
text

Prvi je u Parlamentu BiH podržati izmjene Izbornog zakona BiH prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", a to znači osiguranje izbora legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Federalnom domu naroda i Predsjedništvu BiH, kao i presuda Evropskog suda za ljudska prava kako bi se osiguralo da se svi mogu kandidirati u te institucije. Drugi uvjet je prihvatiti da HDZ BiH predloži predsjedavajućeg Vijeća ministara i da dobije tri ministarska i tri mjesta zamjenika ministara, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara, te trećinu rukovodećih pozicija u državnim institucijama i agencijama, piše HMS. 

Sarajevska "Trojka", navodi se dalje u teksu ovog portala, svjesna je da će to biti ključni preduvjeti za koaliranje s HDZ-om BiH.

- Postignu li partneri sporazum s vodećom hrvatskom strankom, to će podrazumjevati i podršku Denisa Bećirovića, koji je izabran i njihovom podrškom za člana Predsjedništva BiH, prijedlogu da na čelu Vijeća ministara bude kadar HDZ-a BiH. Za takav prijedlog, sasvim izvjesno glasat će i članica Predsjedništva BiH SNSD-ova Željka Cvijanović. Antihrvatski i antiustavni član Predsjedništva BiH Željko Komšić već je najavio kako će se usprotiviti takvom prijedlogu. On može glasati protiv i uložiti veto, proglasiti da je time ugrožen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Po Ustavu BiH Komšićev veto treba potvrditi dvotrećinska većina hrvatskog kluba Federalnog doma naroda, što se naravno neće dogoditi, jer Komšić nije predstavnik Hrvata, budući ga oni nisu većinskom voljom izabrali. U tom slučaju odluka Predsjedništva BiH stupit će na snagu, što će biti još jedna potvrda da Komšić u Predsjedništvu BiH nema nikakvu samostalnu moć - zaključuje se u tekstu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.