open-navfaktor-logo
search
Poštivati pravila
Čović: Radit ćemo sve da dobijemo izbore, moramo spriječiti da naprave bošnjačku Federaciju BiH
Nakon današnje najave da Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine kreće u teritorijalnu reorganizaciju BiH zbog raspisivanja Općih izbora u oktobru bez izmjena Izbornog zakona BiH, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će ipak učestvovati na izborima.
04.05.2022. u 23:32
get url
text

U razgovoru za RTL Čović je kazao da su "izbori nažalost raspisani i mi smo smatrali da nemamo nikakvih tehničkih ni pranih preduvjeta. Međutim, mi moramo poštivati pravila. Mi ćemo se za te izbore pripremati narednih 150 dana i radit ćemo sve da dobijemo te izbore".

VEZANI TEKST - Čović: Bošnjaci radikalni, međunarodna zajednica šuti, idemo u novu teritorijalnu organizaciju BiH

Na pitanje šta konkretno znači najava o teritorijalnom preustroju BiH, odnosno je li to stvaranje trećeg entiteta, kazao je da to znači provesti zaključke HNS-a iz februara ove godine.

- To znači naći rješenja unutrašnje organizacije u BiH, da hrvatski narod može zaštititi svoje interese, da više nikada ne dođemo u situaciju da na ovaj način kao i na prošlim izborima i ovaj put tražimo rješenje za sebe od jedne klasične majorizacije brojnijeg naroda BiH. Kako će konačno izgledati taj koncept naše reorganizacije i institucionalne i teritorijalne to je pitanje dogovora koji ćemo raditi unutar Hrvatskog nacionalnog sabora. Taj proces današnjim danom otpočinje - kazao je.

Upitan kakav ishod očekuje na izborima u oktobru, Čović je kazao:

- Ako se ništa ne dogodi u izbornom zakonu u ova dva mjeseca, male su šanse da se bilo šta desi. Bošnjački narod dominantnom većinom može izabrati i Dom naroda i predsjednika i to je prakticirao više puta, a to bi značio i kraj BiH kao takve. Morat ćemo se ništiti s onim vjetrovima koji nas nastoje eliminirati i onom njihovom traženju bošnjačkog naroda da ovlada do kraja Federacijom, da od Federacije napravi bošnjačku Federaciju. To moramo spriječiti i ja sam uvjeren da ćemo to uspjeti.

VEZANI TEKST - Milanović od Plenkovića traži sjednicu Nacionalnog vijeća zbog izbora u BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se večeras s Čovićem. Razgovarali su o političkoj situaciji u BiH nakon što su raspisani izbori u BiH, odnosno o posljedicama održavanja izbora po postojećem Izbornom zakonu za položaj Hrvata u BiH.

- Predsjednik Milanović informirao je Čovića i o svojoj inicijativi da Republika Hrvatska učini dodatne napore prema partnerima u EU i NATO-u kako bi se osiguralo pravo Hrvata u BiH da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti. Složili su se kako je neprihvatljivo da se Hrvate u BiH, koji su konstitutivni narod, preglasava ponovo na izborima te da održavanje izbora po sadašnjem zakonu ne ide u korist stabilizacije BiH - saopćeno je Ureda predsjednika Hrvatske.

Milanović je potvrdio kako Hrvatska neće odustati od zalaganja za prava i punu ravnopravnost Hrvata u BiH. Čović se ranije danas sastao sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Milanović je danas od premijera Hrvatske Plenkovića tražio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog opasnosti da Hrvati u BiH neće moći birati svoje predstavnike u tijela vlasti te izgubiti ravnopravnost i ustavna prava budući da se izbori u Bosni i Hercegovini, kako je naveo, planiraju provesti po postojećem diskriminatornom Izbornom zakonu koji će Hrvatima onemogućiti legitiman izbor svojih predstavnika u tijela vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.