open-navfaktor-logo
search
Izrazio zabrinutost
Čović u razgovaru s Varhelyijem kazao da je potrebno provesti izbornu i ograničenu ustavnu reformu
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je održao telefonski razgovor s komesarom za proširenje i susjedstvo Evropske unije (EU) Oliverom Varhelyijem.
20.10.2022. u 19:57
get url
text

Zvaničnici su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u svjetlu održanih Općih izbora, kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine i predstojećim hitnim reformama do kraja 2022. godine, saopćeno je iz Čovićevog ureda.

Čović je prilikom razgovora izrazio zahvalnost komesaru za zalaganje za preporuku davanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te kazao kako očekuje odlučnost od svih političkih lidera u državi za hitnu uspostavu vlasti, kao i dogovor oko postizanja reformskih pomaka. Pri tome je posebno istaknuo izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene koje će, kako je kazao, uveliko rasteretiti politički dijalog, stabilizirati unutrašnju situaciju i omogućiti fokus na preostale reforme.

Obavijestio je komesara o Općim izborima i "političkoj ujedinjenosti hrvatskoga naroda koje je rezultiralo historijskom podrškom legitimnim hrvatskim predstavnicima okupljenima u Hrvatski narodni sabor BiH".

Također je izrazio zabrinutost nastavkom "destabilizirajuće političke agende koja se ogleda u uzurpaciji hrvatskih Ustavom zagarantovanih pozicija", posebno se osvrćući na Predsjedništvo BiH.

Također, Čović je izrazio bezrezervnu spremnost "legitimnih hrvatskih predstavnika" za provođenje reformi koje su definirane uz davanje kandidatskog statusa, govoreći kako evropski put nema alternativu i mora biti ostvaren u najkraćem mogućem roku.

Zvaničnici su na kraju istaknuli zadovoljstvo spremnošću za napredovanje Bosne i Hercegovine prema EU, nagovještavajući pri tome i daljnje podizanje saradnje između BiH i EU-a u svim područjima, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.