open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a
Čović: U subotu sam bio s Radončićem, dogovorili smo da ne idemo u javnost s detaljima
Ponovio je da će problem pri formiranju vlasti biti u Domu naroda Parlamenta FBiH te da bi Vijeće ministara BiH moglo biti formirano već do Nove godine
19.11.2018. u 14:23
get url
text

Moguće je da Vijeće ministara BiH dobijemo do kraja kalendarske godine. Kazao je to predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas na konferenciji za medije nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

Istaknuo je da je na sjednici donesen niz zaključaka, te da je razgovarano o rezultatima Općih izbora i o izmjenama izbornog zakonodavstva s ciljem, kako je kazao, onemogućavanja da jedan narod bira predstavnike drugom.

- Kad je u pitanju srpski narod, tu je sve iskristalizirano. Kad je u pitanju bošnjački narod, razgovaramo više tiho nego glasno, tražimo rješenja, nema koalicija, to su partnerstva koja treba realizirati. Informirao sam kolege o tome šta ja razgovaram. To bi bio sažetak - kazao je Čović.

Potcrtao je da je HDZ preuzeo obavezu implementacije rezultata tamo gdje rezultati "mogu biti implementirani".

- Preuzeli smo obavezu kad smo ušli u kampanju da implementiramo Izborni rezultat tamo gdje može. Tamo gdje ne može je Dom naroda. Sve skupštine na kantonalnoj nivou će biti zakazane u narednih sedam ili osam dana, mislim da će našto tako biti i na nivou Federacije - poručio je.

Podsjetio je da su razgovori obavljeni sa SNSD-om, te da su dogovoreni svi detalji i preuzete određene obaveze. U SBK-u je, dodaje, dogovorena uspostava vlasti sa SDA.

- Što se tiče federalnog i državnog nivoa, mi smo izbjegli definiranje datuma jer smo željeli imati tri partnera. Moguće je da novo Vijeće ministara dobijemo do kraja godine, ako bi išao taj dogovor brzo. Neće se puno ni u jednoj varijanti kasniti, ne vidim tu problem. Ono gdje vidim problem je Dom naroda. Imamo vrlo precizan stav. Izborni zakon mijenja se isključivo kroz parlamentarnu skupštinu – izjavio je Čović, dodavši da će do kraja sedmice ili početka naredne obaviti sve razgovore i procijeniti ko može biti partner što se njih tiče, te da ograničenja nema za partnere.

Otkrio je da je proteklog vikenda održao sastanak sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, ali da o detaljima razgovora ne može govoriti jer je "dogovoreno da se ne izlazi u javnost sa tim informacijama".

- U subotu sam se sreo sa Fahrudinom Radončićem u restoranu. Bio je sastanak. Vi znate kako su napravljene grupacije gore. Ja ne bih o tome raspravljao. Onaj ko želi ubrzani evropski put i MAP, za mene može biti partner – izjavio je Čović.

Faktoru je potvrđeno iz više izvora da su se Čović i Radončić u subotu vidjeli u restoranu "Romansa" u Mostaru, gdje Čović tradicionalno održava sastanke. Kako nam je rečeno, njih dvojica su sjedili na spratu, a pristup ostalih gostiju tom dijelu objekta nije bio dozvoljen.

Čović je dodao kako postoji scenarij za uspostavu vlasti, te ko može biti partner toj stranci.

- Onaj ko želi ubrzan evropski put i MAP, za mene može biti partner - pojasnio je.

Najavio je susret s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem do kraja ove sedmice, negirajući da će to biti u utorak nakon konstituirajuće sjednice Predsjedništva BiH.

- Sa mnom neće sutra, a hoće li s Dodikom, to ne znam. Ove sedmice svakako sa mnom nema trojnih sastanaka. Gospodin Dodik i ja smo se dogovorili da ja vodim razgovore što se tiče Federacije, on u taj dio ne želi ulaziti. Sutra se sigurno na tu temu neću razgovarati s bilo kim, a pozvaću ga ovih dana – poručio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.